НОВИНИ

Нови 170 млн. лв. за земеделие в Националния план за възстановяване

170 млн земеделие националния план възстановяване
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 03.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

С нови 170 млн. лв. нараства бюджетът, който ще бъде насочен за земеделие в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно след среща, проведена между заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев и заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Допълнителните средства са предвидени след съвместни дискусии с представители на бранша, които изпратиха своите становища относно частта за земеделие в плана.

"Необходимо е балансирано разпределение на средствата, за да могат парите да достигнат до повече земеделци от всеки един отрасъл в земеделието. Допълнителната сума се предвижда да се насочи към дейности, които съответстват на целите на механизма за възстановяване и устойчивост", заяви земеделският заместник-министър Георги Събев.

Земеделци от Сандански искат големите вериги да изкупуват над 50% от продукцията им

С допълнителните 170 млн. лв. бюджетът за секторите в компетенцията на Министерство на земеделието, храните и горите, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост, нараства до близо 500 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

Той включва сумата от близо 250 млн. лв., предвидена за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, близо 20 млн. лв. за инвестиции в дейности по Дигитализация на процесите от фермата до трапезата, както и проектът “Възстановяване на ключови за климата екосистеми“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада задължителната карантина за българите, пътуващи до Абу Даби
Отпада задължителната карантина за българите, пътуващи до Абу Даби
„Има такъв народ“ представи състава на проектокабинета си пред ИБГНИ
„Има такъв народ“ представи състава на проектокабинета си пред ИБГНИ