НОВИНИ

Земеделци от Сандански искат големите вериги да изкупуват над 50% от продукцията им

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 02.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Зеленчукопроизводители от района на Сандански настояват големите търговски вериги у нас да бъдат задължени да изкупуват над 50% от продукцията на българските производители и това да бъде уредено със съответни законови промени.

По думите им сега в пикови моменти трудно намират пазар за продукцията си, тъй като търговската мрежа е залята с вносна продукция, и са принудени да продават на безценица.

Костадин Стаменов от село Лебница стопанисва 10 декара оранжерии. Преди двадесетина дни доматите му узряват. По това време с продукцията си на пазара излизат десетки местни зеленчукопроизводители. По думите му обаче в търговската мрежа има доста вносни домати и цената, която им дават търговците, пада драстично.

Стаменов и други стопани от региона настояват за продукцията им да бъдат отворени големите търговски вериги. Категоричен е обаче, че затова трябва да им помогне и земеделското министерство.

"От десетина години настояваме за това нещо", обяснява Костадин Стаменов, зам.-председател на Сдружение на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013".

Земеделци на протест: не могат да влязат в земи, които са засели

Борислав от село Микрево е сред малцината от региона, които имат договор с търговски вериги у нас. Снабдява 2 от тях със зеленчуци. Има 4 декара с оранжерии, стопанисва и още 25 декара на полето.

"Ние пообиколихме вътре, видяхте и в полето за какво става въпрос, мисля, че сами се убедихте, че за да го правя това, имам спокойствието и гаранциите", казва земеделският производител Борислав Дамянов.

По думите му веригите имат свои стандарти и той полага усилия да отговаря на изискванията им. Доволен е от изкупните цени. Планира предварително какво ще произвежда и съгласува това с тях.

"Планът се прави за година напред, за да може самата верига да те вкара в плана си", допълва още Дамянов.

Според него има и доста проблеми в земеделския сектор, който почти не е реформиран от години. По думите му е важно и всички земеделски производители да работят "на светло", както и да се намали корупцията.

Репортер: Николай Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори край Благоевград
Голям пожар гори край Благоевград
Откриха повишени нива на нитрати във водата на три ловешки села
Откриха повишени нива на нитрати във водата на три ловешки села