Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пик на горещините днес - очакват се до 42 градуса

от БНТ
12:08, 02.08.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път от 2012 г. насам Националният институт по метеорология и хидрология обяви червен код за най-висока степен на опасност от горещини. Предупреждението е за 9 области от Южна и централната част на Северна България. Очаква се на места температурите да надхвърлят 41 градуса на сянка.

Районите с опасни прогнози са Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Картата в останалата част на страната е също с предупредителен оранжев цвят. Предупреждението е от втора степен за опасни горещини, като очакваните температури ще са в порядъка на 38 - 41 градуса.

Жегите в Пловдив наложиха промяна в работния график на служителите на общинската фирма „Чистота“. Ежедневно по улиците на града се трудят по около 450 души.

Началото на работното време е изместено в по-ранен час, така че да могат служителите да приключат своята работа съответно в по-ранен час – преди големия пик на жегата по обед. Всички бригади, които работят на открито, имат помещения за почивка и във всичките помещения са осигурени апарати с вода, каза Димитър Георгиев, директор на ОП „Чистота“.

Вода се раздава и в София, Ловеч и Благоевград, където за днес също е обявен червен код за опасно горещо време. Очаква се температурите в повечето населени места в Благоевградска област да надхвърлят 41 градуса.

Препоръката към хората е да не излизат навън между 12.00 и 18.00 часа. За тези, които се налага да са на открито, общината подсигурява минерална вода.

Заради жегата и в Русе доброволци от Българския червен кръст раздават вода на няколко места в града, където в близост няма обществени чешми. В следващите три дни общината ще обособи и пункт за оказване на медицинска помощ. Той ще работи до 16.00 ч. пред сградата на съдебната палата.

Много е важно да не се натоварваме физически, да не употребяваме алкохол и по възможност 2 - 3 литра течности на ден. Дори и пиещите течности хора не са застраховани от топлинен удар. Какви са признаците – сърцебиене, повишаване на телесната температура, но при такива признаци търсим медицинска помощ, каза Антоанета Нойкова от БЧК-Русе.

В крайдунавския град живакът в термометрите се вдига над 40 градуса на слънце. И всеки търси прохлада.

Специалистите напомнят, че най-силно застрашени в жегите са възрастните хора, малките деца, бременните жени и хората със сърдечно-съдови заболявания. Те трябва да избягват да излизат навън между 12.00 и 18.00 ч.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джасмин Камачо-Куин осигури втори златен олимпийски медал в историята на Пуерто Рико
Джасмин Камачо-Куин осигури втори златен олимпийски медал в историята на Пуерто Рико
Милтиадис Тентоглу спечели олимпийската титла в скока на дължина
Милтиадис Тентоглу спечели олимпийската титла в скока на дължина