Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ивайло Калфин: Пламен Николов ще бъде в една много трудна ситуация

от БНТ
08:59, 02.08.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Правителство най-вероятно ще има, но от там нататък започва трудното време на парламентарната работа. Това каза в "Денят започва" бившият вицепремиер по външните работи и министър на труда Ивайло Калфин.

Според него правителството може да изкара и дълго време и дори пълен мандат, но не и без правенето на компромиси. По думите му нито една от париите в парламента няма интерес да отиде на нови избори.

"Когато искаш да правиш правителство на малцинството без да имаш ясна програма какво точно трябва да подкрепят останалите, не само отделни политики, без да направиш едно цялостно мнозинство, няма как да се получи", каза Калфин.

Как се оценяват предложението за премиер и ходовете на "Има такъв народ"

Той коментира и кандидата на "Има такъв народ" за министър-председател. Калфин обясни, че макар да не го познава, Пламен Николов ще се окаже в една много трудна ситуация, заради липсата на парламентарно мнозинство.

"Премиер, който няма подкрепа в парламента, ще бъде всеки един ден с оставката си в джоба и на прага да си тръгне. Той не може да прави дългосрочни политики - нещо да го започнеш и да го свършиш. Това ще бъде управление ден за ден", каза Калфин.

Задочни спорове: Политически сблъсък на тема "Кабинет"

По думите му обективният интерес е да има правителство. Въпросът не е в това дали то ще се създаде, а как ще работи.

"След тази подкрепа, особено с правителство на малцинството, парламентарната група на "Има такъв народ" ще попадне в един капан, в който за всяко гласуване, ще трябва да ходи и да търси да събира гласове. И това става с компромиси, което означава че те оттук нататък влизат в една безкрайна работа с компромиси", каза Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин коментира и темата за доходите и пенсиите.

"В България, ако погледнем генерално темата, свързана с доходите и пенсиите, то те трябва да се увеличават и да се увеличават бързо, защото ниските все още доходи в България водят до много проблеми - включително изтичане на работна ръка, социални проблеми и т.н.", обясни той.

Социалните партньори постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета

Според Калфин темата за увеличаването на доходи е смислена и не струва задължително пари, а предложението на служебното правителство по казуса е много добро.

"Това е по-справедлив начин, защото той дава тежест на година стаж. При изчисляването на пенсиите също не трябва да се забравя кое да се направи първо и кое след това", допълни още Ивайло Калфин.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Властелинът на пръстените" оживява на сцената на Античния театър в Пловдив
"Властелинът на пръстените" оживява на сцената на Античния театър в Пловдив
ИТН представя проектокабинета си на срещи с три партии
ИТН представя проектокабинета си на срещи с три партии