НОВИНИ

Как се оценяват предложението за премиер и ходовете на "Има такъв народ"?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:14, 31.07.2021
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Как се оценяват предложението за премиер и ходовете на "Има такъв народ"? Ще има ли правителство? Кой ще го подкрепи? Въпросите трябва да намерят отговор в оставащите вече само 6 дни по конституция. Следват позициите на партиите от днес.

Темата коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя беше на отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и заяви, че президентът е следил внимателно консултациите и е избрал най-точния момент за връчването на мандата.

В Котел, на фестивала на етносите, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов отново обвини държавния глава в разделение на нацията и призова Слави Трифонов да поеме лично отговорност за ново правителство.

От Бузлуджа Корнелия Нинова заяви, че очаква формула на споразумение с "Има такъв народ". Служебният премиер Стефан Янев пък от Гела отново настоя за редовен кабинет.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че вече сме в съвсем нова политическа ситуация. Според нея формулата "експертен кабинет" вече е в историята, а "Има такъв народ" са се ангажирали партийно и политически със следващото правителство.

Илияна Йотова: Гледам с надежда към кандидатурата на Пламен Николов

"Самата фигура на министър-председателя, която е с партийно членство в "Има такъв народ", която вече има своята политическа биография в тази партия, означава една много по-голяма отговорност, един много по-сериозен политически ангажимент от тази политическа сила. Изкуството да водиш преговори е много трудно, понякога изглежда невъзможно, но аз се надявам, че в следващите седем дни емоциите ще поспаднат, и действително "Има такъв народ" ще намери своите съюзници и парламентарно мнозинство, за да може да бъде гласуван техният кабинет", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според Йотова, приоритетите, посочени от Пламен Николов, са ясни и от разговорите между партиите преди връчването на мандата. По думите ѝ трябва да има редовно правителство със стабилна подкрепа за реформи.

"С надежда гледам. Млад човек, който, струва ми се, е доста разумен, спокоен. И аз му пожелавам успех", допълни Илияна Йотова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че е трябвало мандатът като кандидат за премиер да вземе Слави Трифонов, защото само той може да сформира парламентарно мнозинство, което да работи.

"В един момент Румен Радев видя, че се сгромоляса митът, че той може да е успешен чрез служебното си правителство и реши да отмъсти на Трифонов. Започнаха да натискат с Илияна Йотова бързо да се излъчи министър-председател. Той му спретна протеста, който спретваше пред МС, когато бях аз. И с най-обидните и гадни думи, с яйца и псувни, беше съпроводен новият премиер, на мен поне ми се случи на 12-ата година. Той още не е станал. Това е отмъщението на Радев, защото ясно се прозря под фланелките, че това е Радев и Божков, защото те нямат нужда от стабилна държава, от стабилна политическа система", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов призова Слави Трифонов да събере лидерите на другите партии и да съставят правителство, защото трябват спешни решения за Плана за възстановяване, бюджета и мерките срещу настъпващата поредна вълна на пандемията.

Борисов: Слави Трифонов трябваше да е премиер

"Нищо не искаме, ние не участваме, да не ме разбере някой грешно. Даже съм готов, 63 депутати сме с ГЕРБ-СДС, предполагам и СДС ще ме подкрепят, ако трябва, когато гласуват правителство, да излязат за половин час, да намалят кворума, да си изберат правителство, каквото искат и да си понесат отговорността за глупостите, компроматите, жестоките обиди към нас по време на кампанията и изобщо, което се оказа едно по едно чиста лъжа", подчерта Бойко Борисов.

Лидерът на БСП коментира, че очаква съставът на правителството да бъде обявен публично преди внасянето му за гласуване в парламента. Корнелия Нинова заяви, че през седмицата ще говорят с "Има такъв народ" за формулата на споразумение за подкрепа.

Корнелия Нинова на Бузлуджа: БСП няма да предлага министри

"Запознахме се с колегата по време на преговорите за политики. Той беше част от преговорния екип на ИТН в частта образование. Там показа компетентност и диалогичност в тази сфера. Разбира се това не е достатъчно. Затова ние във вторник ще го поканим на общо събрание на парламентарната група и на нашите коалиционни партньори. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на преговорите за политики, ще бъде изпълнявано от следващия Министерски съвет", уточни председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според Нинова шансовете за избирането на редовен кабинет вече са по-големи. Служебният премиер Стефан Янев заяви, че очаква депутатите да намерят необходимата сила и мъдрост, за да може страната да има стабилно управление.

Стефан Янев: Приоритетите, които чухме вчера, повтарят свършеното от служебното правителство

"Приоритетите, които чухме вчера, повтарят до голяма степен и свършеното от служебното правителство. Защото и по отношение на подготовката за неблагоприятно развитие на COVID кризата и по отношение на Плана за възстановяване и развитие - нещата са до голяма степен свършени", каза още служебният министър-председател Стефан Янев.

Янев поясни, че не познава предложения за премиер Пламен Николов. Пожела му успех и коментира, че той ще има ключова роля в сложната ситуация на неясна както електорална, така и парламентарна подкрепа за бъдещия кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скулптури от пясък: Работилница за деца в Бургас
Скулптури от пясък: Работилница за деца в Бургас
МЗ сезира прокуратурата за нарушения в договора за изграждане на Национална детска болница
МЗ сезира прокуратурата за нарушения в договора за изграждане на Национална детска болница