НОВИНИ

Шест са вече жертвите на горските пожари в Турция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:48, 31.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Шест са вече жертвите на продължаващите горски пожари в Турция. Двама огнеборци са загинали в стихията при средиземноморския град Манавгат, огънят продължава да бушува и при Мармарис на Егейско море.

През последните четири дни са пламнали общо 98 пожара, 88 от тях вече са под контрол, обобщи министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли.

Международна помощ за Турция в борбата с огнената стихия

Активни огнища остават в южните крайбрежни провинции Адана, Османие, Анталия, Мерси, но и в Мугла на запад - също популярна туристическа дестинация. Тези райони са обявени за зони на бедствие.

Евакуират туристи в Мармарис и Бодрум заради пожарите в Турция

Прогнозите са, че по Егейското и Средиземноморското крайбрежие на Турция температурите ще достигнат между 4 и 8 градуса над средните за сезона.

Горските пожари на италианския остров Сицилия достигнаха Катания, където хора напускат домовете си, а местното летище е затворено. Градът с барокова архитектура лежи по склоновете на вулкана Етна.

Пожари бушуват в Катания

При температури от около 40 градуса по Целзий горещи ветрове разпалват огнища по целия остров, включително край Палермо, където се изсипа дъжд от пепел.

По-рано тази седмица горски пожари и на остров Сардиния принудиха Италия да поиска помощ от Европейския съюз. Бяха евакуирани 350 души.

Стихията е засегнала 20 000 хектара, огънят е унищожил животни и вековни гори, отчита италианският клон на Световния фонд за дивата природа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локдаун заради Делта-варианта в Бризбън
Локдаун заради Делта-варианта в Бризбън
Пороен дъжд и градушка удариха София (ВИДЕО И СНИМКИ)
Пороен дъжд и градушка удариха София (ВИДЕО И СНИМКИ)