НОВИНИ

Международна помощ за Турция в борбата с огнената стихия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:13, 30.07.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди огнеборци продължават битката с пожарите, обхванали южна Турция. Четирима души са загинали, а повече от 150 са пострадали. Вече има задържани по подозрение за причиняване на умишлени палежи. За турските пожарникари вече пристига и помощ отвън.

25-годишен младеж се превърна в олицетворение на трагедията в Турция. Снимка с обгореното лице на Шахин Акдемир обиколи социалните мрежи. Младият мъж, който работел в сферата на туризма в Мармарис, тръгнал с мотора си да занесе бутилки с питейна вода на пожарникарите. Но губи живота си.

Трети ден огнеборците се опитват да потушат мащабните пожари по южното крайбрежие на Турция. Евакуирани са десетки населени места, както и няколко хотела, след като огънят достигна популярни сред туристите места като Анталия, Бодрум и Мармарис.

Опитите за потушаването на пожарите по крайбрежието на Средиземно и Егейско море бяха подновени през днешния ден, след кратко прекъсване през нощта.

Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли посети едно от най-тежко засегнатите места, където загинаха трима души - намиращия се на 75 километра от Анталия Манавгат. От десетките избухнали пожари, все още 17 са активни, а гасенето е затруднено от високите температурите и силните ветрове.

Близо 4000 души са мобилизирани, подпомагани от въздуха, включително дронове. Редица държави също предложиха помощ на Турция, а руски и украински самолети вече се включиха в битката с пламъците.

"След проведени разговори Азербайджан ще ни изпрати самолет амфибия и така общо тези самолети ще станат 6-7", заяви Реджеп Ердоган.

Заради множеството огнища, пламнали почти по едно и също време, властите разследват евентуални криминални действия. До момента са задържани петима заподозрени. В Мармарис има съмнения, че две деца неволно са предизвикали пожара там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Хаджигенов: Пламен Николов изглежда подходящ биографично, това е добро начало
Николай Хаджигенов: Пламен Николов изглежда подходящ биографично, това е добро начало
Барега надви Чептегей във финала на 10 000 метра в Токио
Барега надви Чептегей във финала на 10 000 метра в Токио