НОВИНИ

Президентът връчи мандат за съставяне на кабинет на ИТН

Александър Марков
от Александър Марков
16:58, 30.07.2021 (обновена)
5398
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

19 дни след изборите президентът Румен Радев задейства конституционната рулетка за връчване на проучвателни мандати. Изненадващо - депутатът Пламен Николов е кандидатът на "Има такъв народ" за министър-председател.

Кой е предложеният за премиер Пламен Николов?

След като получи мандата Николов обеща да направи всичко възможно да бъде предложен състав на кабинет в 7-дневния срок по конституция.

Конституционната рулетка беше завъртяна и оттук нататък всичко е в ръцете на "Има такъв народ".

Вижте и още в репортажа на Александър Марков и Милена Кирова:

Изненадващо, малко след 17 ч. докторът по философия на правото, икономиката и политиката и предприемач Пламен Николов влезе на "Дондуков", придружен от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Станислав Балабанов, Филип Станев и Ивайло Вълчев, за да получи първия проучвателен мандат от държавния глава Румен Радев.

Не стана ясно кога Николов е получил предложението предвид неофициално разпространената информация за кандидатурата на юриста Петър Илиев, която така и не се потвърди, а по-късно стана ясно, че Николов е номинацията.

Също така - и към момента няма отговор на въпроса ще търси ли партията на Слави Трифонов консултации и подкрепа за персоналния състав на проектокабинета си от Демократична България, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП в тези седем дни. Вместо това - възможно поле за компромис беше очертан с техните приоритети.

В 17 ч. президентът Румен Радев задейства конституционната рулетка по връчване на мандати. Избирателите са натоварили именно "Има такъв народ" с отговорността да получат първия проучвателен мандат, обяви държавният глава.

"Хората гласуваха за Вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал. Вярвам и съм убеден, че го осъзнавате. Българите очакват Вашите предложения за кабинет в рамките на установения от Конституцията срок. Желая Ви успех!", заяви президентът Румен Радев.

"Благодаря, г-н президент! За мен е изключителна чест и отговорност да бъда тук да получа този мандат от Вас. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове", заяви Пламен Николов.

След петдесетминутен разговор Пламен Николов така и не каза кога е получил поканата да е кандидат-премиер.

Вместо да отговори дали ще търси консултации с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" или БСП, Николов отново повтори приоритетите на бъдещия проектокабинет.

"Имаме пет приоритета, които са важни още от предизборната кампания. Планът за възстановяване и устойчивост, предстоящата ковид криза, не ми се иска да изпадаме в същата ситуация, в която сме били досега. След това - пенсиите, искаме да преизчислим всичко, както трябва да се направи. Имаме ангажименти към избирателите по отношение изборната система - мажоритарният вот остава на дневен ред", заяви Пламен Николов.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов също не внесе яснота ще търсят ли подкрепа за персоналния състав на проектокабинета, а постави акцент върху обявените приоритети.

"Огромна част от тези приоритети са заявени като приоритети на ДБ, ИМВ, дори някои от тях на БСП, така че ние в парламента, предполагаме и се надяваме, да получим подкрепа за тези приоритети, много държим на подкрепата на ДБ и на ИМВ, ще видим какво ще се случи в Народното събрание, те са свободни партии, ако припознават тия приоритети, които твърдят, че са и техни, ще гласуват за този кабинет", заяви Тошко Йорданов.

Той очерта стратегията на партията в следващите 7 дни.

"Ако този кабинет мине и той започне да изпълнява тези приоритети и ако междувременно някоя политическа сила, от които ние най-много държим на подкрепа, не я получаваме в тоя момент - ще приемем, че подкрепата е приключила и тогава ние, тъй като за нас властта не е на всяка цена, ще представим възможността друг да управлява", заяви Тошко Йорданов.

Повече яснота Тошко Йорданов обеща по-късно вечерта.

"На повечето въпроси ще получите отговори тая вечер в Панорама, където ще бъде нашият кандидат", допълни Тошко Йорданов.

На излизане от президентството от "Има такъв народ" бяха посрещнати от протестиращи.

Пламен Николов е втората кандидатура за премиер на ИТН, след като на 12 юли първата им - Николай Василев, а и проектокабинетът им - не получи подкрепата на останалите формации - потенциални партньори на ИТН в парламента.

По темата работиха: Милена Кирова, Александър Марков.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Николов: За мен е изключителна чест и отговорност
Пламен Николов: За мен е изключителна чест и отговорност
Пламен Николов е номинацията на „Има такъв народ“ за премиер
Пламен Николов е номинацията на „Има такъв народ“ за премиер