НОВИНИ

Президентът връчва мандата днес: Как реагираха партиите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:25, 30.07.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Политика
Слушай новината

От "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" заявиха, че са готови преговорите да продължат. Посочиха, че инициативата трябва да дойде от мандатоносителя "Има такъв народ". ГЕРБ обявиха, че не участват в този процес. Напомниха обаче, че в последните 12 години те са единствените, които са оставили БСП и ДПС извън властта.

Радев връчва мандата за съставяне на правителство на ИТН днес в 17.00 часа

"Приятелски огън в никакъв случай няма. Съжалявам, ако някой го възприема по този начин. Само след няколко часа президентът ще връчи мандата на този премиер. Всъщност ние не знам все още кой е той. Тъй като наистина сме изключително добронамерени - надяваме се поне в тези няколко часа, в които ни се иска подкрепата, да ни бъде казано и кои са все пак тези министри. Когато разчиташ на нечия подкрепа, така си малко по-колаборативен. Надявам се днес да станем свидетели на това", коментира Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"ПГ на ИБГНИ има категоричната нагласа, воля, полага усилия и прави всичко възможно да има кабинет, какъвто хората очакват. Не предлагаме имена, не предлагаме имена, не предлагаме имена! Не желаем министри, не желаем министри, не желаем министри! Не желаем позиции, не желаем позиции, не желаем позиции!", каза Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Ние сме опозиция. Не искаме да имаме нищо общо с партиите, които преговарят. Единствената сме, която в продължение на 12 години сме държали извън властта и БСП, и ДПС, и никога не сме ги канили на разговори. Какво се случва в момента в разговорите между различните групи, лобита и борбата им за министерски постове - нас не ни касае", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ- СДС.

Нинова: Ще решим за подкрепа на ИТН, когато обявят премиера и Министерски съвет

Балабанов, ИТН: След като получим мандата, ще ви запознаем с личността на министър-председателя

Гледайте специалното студио на БНТ за връчването на мандата за съставяне на кабинет в 17.00 ч. НА ЖИВО по БНТ1 и на BNTNEWS.BG.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА срещу поставен отбор, ако преодолее Осиек
ЦСКА срещу поставен отбор, ако преодолее Осиек
Нинова: Ще решим за подкрепа на ИТН, когато обявят премиера и Министерски съвет
Нинова: Ще решим за подкрепа на ИТН, когато обявят премиера и Министерски съвет