НОВИНИ

Министерството на правосъдието иска закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата

Александър Марков
от Александър Марков
11:28, 30.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов ще предложи на депутатите да бъдат закрити Специализирания съд и прокуратура. Според плана му - делата от компетентността на специализираното правосъдие ще бъдат прехвърлени към отдели в петте апелативни района на страната.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов предлага в анализ, който ще бъде изпратен в парламента, делата и престъпленията - предмет на разглеждане от Специализирания съд и прокуратура, всъщност да бъдат поети от отдели в окръжни съдилища и прокуратури - в София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив.

"По този начин ще се запазят добрите страни и натрупаният опит, в същото време ще се избегнат неефективни и лоши практики, които също се констатират", обясни той.

Стоилов заяви, че резултатите от дейността на Спецсъда и прокуратурата са незадоволителни.

"Не виждам особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Това личи от самия доклад на ЕК за върховенство на правото, така че не става дума дали на мен лично ми харесва, или не", допълни Янаки Стоилов.

Анализът от дейността на Спецсъда показва, че над половината дела за организирани престъпни групи приключват с присъди за вторични престъпления, подсъдни на районни съдилища.

"Делата, които са стигнали до ВКС, около 50%, точно това се констатира - че внесени за ОПГ, приключват или с напълно оправдателна присъда, или частично оправдателна и биват осъдени за вторични престъпления", коментира заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По отношение Бюрото за защита на свидетели Стоилов изрази надежда то да се върне към първоначалните си функции.

Министерството на правосъдието ще предложи и промени в Закона за българското гражданство, така че да отпадне т.н. инвестиционно гражданство, което се дава срещу ангажимент за реализиране на инвестиции в страната.

Поискал е и проверка от ДАНС колко са реализираните по този механизъм инвестиции у нас през последните няколко години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгени Рилов грабна златото и на 200 метра гръб
Евгени Рилов грабна златото и на 200 метра гръб
НЗОК е обезпечила лечението на българи в чужбина, независимо от пандемията
НЗОК е обезпечила лечението на българи в чужбина, независимо от пандемията