НОВИНИ

По зрителски сигнал - без маски във влаковете

Стела Илиева
от Стела Илиева
09:20, 30.07.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Без маски във влаковете - за това сигнализираха наши зрители. БНТ направи репортерска проверка по случая, която показа, че част от пътниците спазват наложените противоепидемични мерки, а друга, по-голяма част - не.

Екип на БНТ направи проверка във влак, който пътува от София за Пловдив. На скритата камера се вижда, че част от пътниците, които чакат своя влак, не носят маска. Голяма част от тях не носят и в самия влак, а дори и проверяващата контрола на БДЖ. Няколко спирки след това тя постави своята маска. От БДЖ отговориха, че ще направят проверка по случая.

"На нашите служители от превозния персонал са раздадени такива предпазни средства. Има констатирани нередности на такива служители, които не ползват лични предпазни средства, наказани са в съответствие на Кодекса на труда", заяви Ивайло Харалампиев, ръководител на управление в отдел "Сигурност" към БДЖ.

Задължително е пътниците да са с маска, докато чакат на гарите и във влаковете. Статистика за това колко са глобените от началото на годината няма.

Оказва се, че Български държавни железници имат отговорност единствено да правят забележка на пътниците да поставят своите маски, а не да ги глобяват.

"Проверки във влаковете се правят регулярно, съвместно с органите на МВР, които имат правомощия да глобяват нередовните пътници", допълни Ивайло Харалампиев.

След няколко дни направихме проверка заедно с полицията. Нямаше глобени, а на пътниците, които бяха без маска им беше направена забележка.

Право да налагат глоби имат единствено МВР и РЗИ. Регионалните здравни инспекции глобяват на самите гари и чакалните им.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да предпазим домовете си от кражби?
Как да предпазим домовете си от кражби?
Две торнада се завихриха в Пенсилвания
Две торнада се завихриха в Пенсилвания