НОВИНИ

ГЕРБ предлагат промени в Изборния кодекс

Николай Минков
от Николай Минков
11:49, 30.07.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната група на ГЕРБ внася в деловодството на парламента проект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, в който се предлага възможност за хартиено и машинно гласуване по избор на гласоподавателите.

Това съобщиха в кулоарите на Народното събрание от опозицията. Промяната предвижда още машините и софтуерът за тях да бъдат 100% собственост на българската държава, а техническата поддръжка в чужбина по време на вота да се осъществява от български специалисти или такива, които знаят български език.

"Предложенията ни са следните: Въвежда се пълно равенство между гласуването с машинни и хартиени бюлетини. В абсолютно всички секции да има и машини, и хартиени бюлетини. И на гражданите да бъде дадено право на избор с какво искат да гласуват, за да се спре този спад в изборната активност, на който бяхме свидетели. Техническите устройства за гласуване и софтуерът да бъдат собственост на българската държава. И изискване за преброяване на всички контролни разписки", заяви Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ предлагат още създаване на Временна анкетна комисия за установяване дали има законови нарушения в местността "Буджака".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емма Маккеън осигури шести златен медал на Австралия от олимпийския плувен басейн
Емма Маккеън осигури шести златен медал на Австралия от олимпийския плувен басейн
Властите в Атина обмислят въвеждането на нови ограничения
Властите в Атина обмислят въвеждането на нови ограничения