НОВИНИ

Задочни спорове: Политически сблъсък на тема "Кабинет"

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:21, 01.08.2021
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

И от БСП, и от "Изправи се БГ! Ние идваме!" настояват за писмено споразумение с "Има такъв народ", което да бъде гаранция пред избирателите каква политика ще се води и още - настояват да знаят предварително имената на кабинета, който ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание. От двете формации гостуваха на Георги Любенов.

Пред БНР Христо Иванов обяви, че "Демократична България" е готова да даде подкрепа за силно реформаторско управление, което може да трансформира България. А Филип Станев от "Има такъв народ" призова да се спре делението на "умни и красиви" и други.

Два дни след като "Има такъв народ" предложиха официално Пламен Николов за премиер, задочният спор - кой пръв е посочил Петър Илиев за този пост - продължава.

"В петък с нас също беше обсъждано само името на Петър Илиев. И то беше обсъждано, защото ние повдигнахме темата", заяви Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"Нали не мислите, че ние сме предлагали Петър Илиев", допълни Мария Капон от парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Никога, ние в "Има такъв народ", не сме предлагали, обсъждали, казвали на някого това име като премиер", подчерта Филип Станев от "Има такъв народ".

Партиите вече очакват персоналния състав министри на "Има такъв народ". От БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" настояха отново и за споразумение.

Явор Божанков: 90% от приоритетите на БСП и "Има такъв народ" се припокриват

"Искаме писмен ангажимент - под каква форма предстои да видим и накрая ще се съберем и ще вземем решение дали подкрепяме или не това", коментира Явор Божанков от ПГ на БСП.

Мария Капон: "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" трябва да подпишат споразумение

"Едно споразумение не е просто един хвърчащ лист, в който някой се прави на интересен и слага подпис. Това е общественият договор на ангажиментите, които ние сме заявили пред избирателите и тези, които имат "Има такъв народ", каза Мария Капон от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

В предаването "Неделя 150" на БНР Христо Иванов заяви, че на "Демократична България" ѝ липсва критичната доза информация, на базата, на която да вземат решение.

Христо Иванов: Готови сме да дадем подкрепа за силно реформаторско управление

"Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше така появена за премиер-министър е убедителна. Начинът, по който стана това появяване, мен много ме притеснява, защото става дума за един процес, в който няма никаква предсказуемост. За този пост ние очаквахме човек, който може да носи лидерска отговорност", поясни Христо Иванов от "Демократична България".

Крайно време е политиката в България да престане да се прави по пазарски начин, коментира Филип Станев.

"Ако ще сменяме, изчегъртваме модела ГЕРБ с тясното съдействие през годините на ДПС - това да не го забравяме, ако ще го правим това, но ще искаме да го подменяме с друг наш модел в тази посока и ще го маскираме зад това, че ние сме умни и красиви, градската интелигенция - това е грешен подход наистина", уточни Филип Станев от ПГ на "Има такъв народ".

Мария Капон смята, че с "Демократична България" са "на една гара".

"Всяко съмнение дали има задкулисна игра или не - то трябва да бъде разсеяно. И това, което искат колегите от "Демократична България" - ние трябва ясно да го заявим - никой не може да ни плаши с избори. Защото едни скъпи избори са много по-евтини, отколкото едно лошо правителство, защото то може да открадне", добави Мария Капон от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Партиите трябва да намерят общ език - това е посланието на гласоподавателите, според БСП.

"И за държавата в една ситуация, в която може би, не дай боже, се задава още една вълна COVID, не е сигурно най-добрата идея да хвърлим държавата в нови избори, заради дали някакви лични капризи, дали някакъв стремеж за някакво министерство", отбеляза Явор Божанков от ПГ на БСП.

"Демократична България" все още не са взели окончателното решение дали да подкрепят кабинет "Николов".

"Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация. Готови сме да дадем подкрепа за силно реформаторско управление, което може да трансформира България", категоричен е Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

За пореден път Филип Станев изтъкна, че властта не е самоцел за "Има такъв народ".

"Ние да стоим във властта, за да се договаряме с Христо Иванов, Бойко Борисов и Доган - това са пълни глупости", каза още Филип Станев от ПГ на "Има такъв народ".

Партиите разполагат вече с по-малко от седмица, за да намерят своята пресечна точка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно ли е премахването на порочните клинични пътеки
Възможно ли е премахването на порочните клинични пътеки
Естебан Окон грабна дебютната си победа след лудо състезание на Хунгароринг
Естебан Окон грабна дебютната си победа след лудо състезание на Хунгароринг