Овладян е пожарът в Брягово

от БНТ
18:34, 01.08.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

3000 декара широколистна гора и сухи треви унищожи пожарът край хасковското село Брягово, който пламна вчера. Няма пострадали хора. В потушаването на пламъците, обхванали труднодостъпен район, се включи и верижна техника.

Цяла нощ 60 пожарникари, лесничеи и военни се бориха пламъците да не стигнат до къщите, тъй като бяха на метри от тях.

"По-инфарктна беше ситуацията от източната страна, беше пред къщите, даже пожарът беше на пътя между селото и гората, с вятър срещу селото и на един етап от 7-8 часа беше критично, но нещата в момента са по-спокойни", заяви комисар Николай Вълчев, началник на РСПБЗН-Хасково.

Пожарът тръгнал от вътрешността на гората, което предполага човешка небрежност или умисъл.

"Всичко е възможно, възможно е и пироман да е, на който му е интересно да гледа това, което се случва", допълни комисар Николай Вълчев.

През последните 20 години в района големи пожари възникват всяко лято. Огънят е унищожил хиляди декари гори. Щетите тепърва ще се изчисляват.

"Всеки един пожар унищожава гората, това е една биосреда, на която по някакъв начин ѝ се нарушава биоравновесието", каза още инж. Георги Масларов, управител на "Общинско лесничейство"-Хасково.

На място остават дежурни екипи, които да наблюдават ситуацията. За утре за Хасковска област е обявен червен код за опасно горещо време, което е предпоставка за пожари.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Подводна екоакция в Бургас: Водолази почистиха дъното на морето
Подводна екоакция в Бургас: Водолази почистиха дъното на морето
Протест в Израел срещу затягането на COVID мерките
Протест в Израел срещу затягането на COVID мерките