НОВИНИ

Подводна екоакция в Бургас: Водолази почистиха дъното на морето

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 01.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Подводна екоакция в Бургас. Десетки водолази почистиха дъното на морето до една от най-оживените части на плажната ивица в морския град. От водата бяха изкарани стотици отпадъци. Не липсваха и атрактивни находки.

Над 20 опитни водолази се гмурнаха край Моста в Бургас с предизвикателство - да извадят колкото се може повече отпадъци от морето. Още в първите минути започнаха да излизат чували с боклуци.

"Има много изоставени гуми, има железа, страшно много стъкла намерихме и всякакъв вид боклуци", заяви водолазът Мирослава Димитрова.

Една от най-интересните находки на водолазите е дрон, паднал вероятно в полет във водата. Открит е още и касов апарат.

"Аз лично си намерих телефон. Не знам кой модел е. Мисля, че моят рекорд в железата е това голямото. Долу има много боклуци, за съжаление, тук ни чака и едно корабно въже", допълни водолазът Стефан Миринчев.

"Тази година е много зле. Тази година, за разлика от други, е много лошо, много боклуци, много стъкла", добави водолазът Кирил Иванов.

Намерени под водата бяха още машинки за подстригване, счупен прозорец, вази и ножове. Заради голямото замърсяване от Община Бургас са предвидили и друга екоакция.

"В рибарското селище Ченгене скеле, там рибари ще вадят с лодки, всъщност ще обявим състезание за лов на отпадъци за такива, които плуват на повърхността на морето", каза още Мая Русева от Община Бургас.

Събраните днес отпадъци бяха сортирани и транспортирани до близко сметище.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна край ТЕЦ "Бобов дол"
Пожар избухна край ТЕЦ "Бобов дол"
Овладян е пожарът в Брягово
Овладян е пожарът в Брягово