НОВИНИ

Нови два случая на COVID-19, свързани с дом „Възраждане“ в Русе

два случая covid свързани дом bdquoвъзражданеldquo русе
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 26.07.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Нови два случая на COVID-19, свързани с дом „Възраждане“ в Русе са станали ясни след последните резултати от тестове на служители на социалното заведение и възрастни хора, настанени в него.

Това са жена на 77 г., която понастоящем е в домашен отпуск и 62-годишен мъж, който работи като електротехник в дома. Възрастната жена е без оплаквания и затова остава под домашна изолация, но въпреки това състоянието ѝ се следи постоянно. 62-годишният мъж е с бронхопневмония и е настанен за лечение в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“.

Така общият брой хора с COVID-19 от дома за стари хора стана 21, като 5 от тях са от персонала, а останалите 16 са обитатели – 8 жени и 8 мъже.

15 от домуващите там са хоспитализирани в УМБАЛ „Канев“. Всички те са в стабилно състояние, с изключение на един от тях – мъж на 80-годишна възраст, който е интубиран в COVID отделението за интензивни грижи към Университетска болница „Канев“. От 23 юли той беше поставен на кислородна терапия. От персонала шофьорът на линейката и електротехникът са на болнично лечение, като те се намират съответно в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ и в УМБАЛ „Канев“. Двете санитарки и медицинската сестра за момента остават под домашна изолация, тъй като се без някакви сериозни оплаквания. От утре започва поетапно изследване с PCR тестове на всички обитатели на дом „Възраждане“.

За последното денонощие е констатиран и още един случай на COVID-19 при мъж на 62 години, също от гр. Русе, който е хоспитализиран в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“.

За момента при него не е установена епидемична връзка с някой от останалите случаи на коронавирус в Русенско.

По данни на Регионалната здравна инспекция общият брой на диагностицираните с коронавирус от началото на пандемията в област Русе стана 145, като от тях активни към момента са 95. От активните случаи 59 души се намират на домашно лечение, а останалите 36 са хоспитализирани.

Освен споменатите 36 пациенти от областта на болнично лечение е още един пациент от област Търговище, който е в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в Университетска болница „Медика Русе“.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева заминава на посещение в Гърция
Екатерина Захариева заминава на посещение в Гърция
Автомобил се запали на АМ "Тракия" край Бургас и предизвика задръстване
Автомобил се запали на АМ "Тракия" край Бургас и предизвика задръстване