НОВИНИ

Нови мерки срещу пандемията в рисковите райони в Европа

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:31, 24.09.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Европа
мерки пандемията рисковите райони европа

2309 заразени с коронавирус отчете Чехия за последното денонощие. Това е трети пик на инфекцията в страната от началото на пандемията. Броят на приетите в болница носители на вируса се е устроил през септември.

Задължително носене на маски на обществени места беше въведено в Бавария. В германската провинция влиза в сила и ограничение за семейни събирания - най-много две семейства или до петима души.

Баровете и ресторантите във френския средиземноморски град Марсилия ще бъдат затворени като част от нови ограничени за спиране на коронавируса. В Париж мярката за затваряне на ресторантите в десет вечерта е пореден удар за собствениците:

"За нас това ще промени много неща, защото клиентите ще идват по-рано, за да пийнат и няма да поръчват храна. Това значи край за ресторанта. След вечерния час хората ще се хранят у дома си", каза Жулиен Фабр, управител на ресторант.

15 специално обучени кучета вече са готови да надушват денонощно носителите на коронавирус на летище Вантаа във финландската столица. Проверките ще се извършват дискретно, а подозрителните случаи ще се проверяват лабораторно.

"Тяхната чувствителност спрямо вируса е близо 100%. Те не действат като PCR-тест, който дава положителен резултат само при необходимото количество проба от клинично болен човек. Кучетата могат да открият болестта до пет дни преди проявата на клинични симптоми", каза Анна Хиелм-Бьоркман, професор в университета в Хелзинки.

Кучетата са преминали обучение по програма с участието на доброволци в частна ветеринарна клиника. Екип от 10 водачи ще придружава четириногите по време на дежурствата им на летището в Хелзинки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят да върнат публиката в спортните зали от 1 октомври
Обмислят да върнат публиката в спортните зали от 1 октомври
Велизар Шаламанов за скандала с руските дипломати: Това е послание към Москва
Велизар Шаламанов за скандала с руските дипломати: Това е послание към Москва