НОВИНИ

Нови правила за по-чисти и по-безопасни автомобили в ЕС от 1 септември

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:23, 31.08.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Европа
правила чисти безопасни автомобили септември
Снимка: Архив/БГНЕС

От 1 септември влизат в сила нови привила за одобряване и надзор на пазара на моторните превозни средства. Регламентът, който беше приет през 2018 г. след скандала „Дизелгейт“, цели да подобри качеството и независимостта на одобряването на типа и изпитването на превозните средства, да увеличава проверките на автомобилите, които вече са на пазара на ЕС и да укрепи цялостната система чрез засилен европейски надзор.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар: Европейците с основание очакват да разполагат с най-чистите и безопасни автомобили. Това предполага най-строг контрол на автомобилите, които се предлагат на пазара и се движат по нашите пътища. Необходимо е също така ефективно правоприлагане и надзор на европейско равнище. Затова отсега нататък Комисията ще може да извършва проверки на автомобилите, да задейства изтегляния от пазара в целия ЕС и да налага глоби в размер до 30 000 EUR на автомобил, когато се нарушава законът. Тези реформи допълват нашата работа за по-чиста и по-безопасна мобилност, която в контекста на предизвикателствата, свързани с кризата, изисква още по-ориентирани към бъдещето инвестиции в инфраструктура и иновации. Нашите усилия за възстановяване на доверието на потребителите, укрепване на единния пазар и подпомагане на дългосрочната жизнеспособност и глобалната конкурентоспособност на европейската автомобилна промишленост вървят ръка за ръка.

Основните елементи на новите правила на ЕС са:

Независимост и качество на изпитването преди пускането на автомобил на пазара: техническите служби, извършващи изпитвания и инспекции на нови модели автомобили ще бъдат подлагани на независим одит въз основа на строги критерии, за да получат и запазят предоставяния им от държавите членки статут. Националните органи по одобряването на типа вече подлежат на партньорски оценки, за да се гарантира, че съответните правила се прилагат стриктно в целия ЕС.

Проверки на вече пуснати на пазара автомобили: с новата рамка също така се подобряват проверките на превозните средства, които вече се предлагат на пазара и продават в местните представителства. Отсега нататък от държавите членки се изисква редовно да проверяват минимален брой автомобили и те вече са в състояние да предприемат предпазни мерки срещу превозни средства на своята територия, които не отговарят на изискванията, без да е необходимо да чакат органа, издал одобрението на типа, да предприеме действия.

Надзор на европейско равнище: в допълнение Комисията вече може да извършва проверки за съответствие на превозните средства в лаборатории или на пътя. В случаите, когато производителите нарушават законодателството в областта на одобряването на типа (например като използват измервателно-коригиращи устройства или представят фалшиви декларации), Комисията може да разпореди изтегляне от пазара в целия ЕС и да наложи санкции на тези производители на стойност до 30 000 евро на автомобил.

До момента само националните органи, издали одобрение за конкретния тип автомобили, можеха да налагат такива мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белчев за жребия: Ще отстраним БАТЕ Борисов
Белчев за жребия: Ще отстраним БАТЕ Борисов
Борците в свободния стил започнаха подготовка на Белмекен
Борците в свободния стил започнаха подготовка на Белмекен