НОВИНИ

Нови протести във Франция заради въвеждането на здравен паспорт

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:18, 07.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Четвърта седмица на протести във Франция срещу т.нар. "здравен пропуск" под лозунги "Не на диктатурата". От понеделник документът ще е необходим за посещение в ресторант, получаване на неспешна болнична помощ или пътуване в междуградски влак. Здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември пред алтернативата за отстраняване от работа.

Здравни пропуски, които доказват ваксинация, негативен тест или преболедуване на Ковид-19 са въведени и в други европейски страни, но мерките във Франция вероятно стигат най-далече.

Недоволните обвиняват президента Макрон, че потъпква свободите им и налага неравенство между отделните граждани.

Протестират крайнолеви и крайнодесни, участници в протестното движение "Жълти жилетки", но и принципни противници на ваксините и задължителните санитарни мерки.

"Това, което изразявам днес, е илюстрация на свободното и информирано съгласие, което е част от кода на общественото здраве. Свободното съгласие изключва натиск над човека, шантаж за работното място и за достъп до определени места. Без психологически натиск. А информираното съгласие означава човек да е добре започнат с положителните и отрицателните ефекти. Би било добре да има задълбочени изследвания така че да се знае повече за тези ефекти.", казва демонстрантката Кристин.

Конституционният съвет на Франция в четвъртък се произнесе, че въвеждането на здравния пропуск не противоречи на основния закон.

Държавният глава изтъква, че свободата върви с отговорности, включително защита на здравето на околните. Според френското здравно министерство 9 от всеки 10 пациенти с Ковид-19, постъпили в интензивните отделения на болниците в края на юли, са били неваксинирани.

Сондажите сочат, че повечето французи подкрепят здравните пропуски. Равнището на ваксинация скочи миналия месец след като президентът Макрон обяви плановете си новите мерки. Две трети от всички французи вече са получили една доза, а 55% са напълно имунизирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство: Възможно е заразяване с COVID-19 между двете дози на ваксината
Здравното министерство: Възможно е заразяване с COVID-19 между двете дози на ваксината
Явор Божанков, БСП: Продължаваме да държим на подписан ангажимент с ИТН
Явор Божанков, БСП: Продължаваме да държим на подписан ангажимент с ИТН