НОВИНИ

Италия и Франция вече изискват ковид пропуск за някои публични места

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:31, 06.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Италия и Франция вече са нужни КОВИД сертификати за достъп до редица публични места. Зеленият пропуск, както се нарича в Италия, и френският здравен пропуск са идентични. Те доказват, че притежателят им се е ваксинирал, има отрицателен тест или е прекарал COVID-19.
Въвеждането им е опит да се овладее силно заразният вариант Делта на коронавируса, заради който вече се говори за четвърта вълна на пандемията.

От днес за влизане в Музеите на Ватикана се изисква зелен пропуск. На опашката няма недоволни.

Зелен пропуск е нужен за кина, театри и концертни зали, спортни салони и закрити части на заведенията. Във Франция в края на юли имаше притеснения, че клиентите ще намалеят, но хората вече свикват.

От 1 септември ще изискват сертификата в транспорта на дълги разстояния - влакове, вътрешни полети и някои фериботи. Италия първа в Европа задължи здравните работници да се ваксинират. Сега преподавателите във всички учебни заведения ще трябва да имат здравен пропуск, за да работят. Иначе ще излизат в неплатен отпуск.

Подобна ще е ситуацията във Франция от понеделник, след като Конституционният съвет даде зелена улица на закона за разширеното използване на здравния пропуск, с който се въвежда и задължително ваксиниране на здравните работници. Мнозинството французи приемат решението.

Съветът отхвърли като противоконституционни две положения от закона - 10-дневна карантина за хора с положителна проба за коронавируса и освобождаването на служител на срочен договор, който не е представил изисквания от него здравен пропуск.

Немалко хора и в двете страни протестират срещу затягането на мерките. През миналия уикенд около 200 000 души излязоха на улицата в Париж и други градове на Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Този уикенд в „Европейци“: Без сметки за ток с енергия от слънцето. И още: Космически бизнес инкубатор
Този уикенд в „Европейци“: Без сметки за ток с енергия от слънцето. И още: Космически бизнес инкубатор
Мобилни екипи ваксинират служители на фирми на място в София
Мобилни екипи ваксинират служители на фирми на място в София