НОВИНИ

Мобилни екипи ваксинират служители на фирми на място в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:14, 06.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Вече около месец мобилни екипи в София ваксинират служители на различни фирми на работното им място. Напоследък интересът се увеличава, отчитат от Столичната община. Сред имунизираните по време на тези кампании са служители в градския транспорт, както и тези в ЧЕЗ.

Красимир вече почти 6 години работи в международна инженерна компания за проектиране и тестване на чипове за различни пазари. Днес получи втората доза от ваксината си срещу COVID, отново на работното му място.

Той напомни, че ваксинацията ще ни избави от пандемията. Избрал да се имунизира, защото освен за себе си, мисли и за близките си. Одобрява факта, че лекарите отишли на място да ваксинират него и колегите му.

"Доста по-компактен вариант за всички, които работят според мен, така че мисля, че това е много хубава инициатива, която са поели - да бъде ваксинацията на място във фирмата", заяви Красимир Кънчев, служител във фирмата.

"По-добре е за работещите, вместо да търсят пролуки в работното време или през почивните дни. Ние можем да дойдем на място и когато е по-голяма групата от хора, които желаят да се ваксинират, това да се случи веднага", каза още Дончо Барбалов, заместник-кмет по "Финанси и здравеопазване" към Столична община.

Оказва се, че идеята се приема добре и от лекарските екипи.

"Много по-добре отколкото да ги разхождаме по съответните поликлиники или по пунктове, или по молове, или по градинки. Много по-добре е на работните места. Поне за мен, защото можеш да ги организираш, може да дойдат 50-60 човека на едно място веднага, отколкото да стоиш някъде в мол или навън на фургон, в някой парк и да ваксинираш", допълни медицинската сестра Цветанка Виденова.

Що се отнася до ваксините, с които разполага страната ни, ситуацията е следната: В момента в България има 2,5 милиона ваксини срещу COVID-19. Малко над милион и половина са на "Пфайзер". Останалите: 225 хиляди дози на "Модерна", 513 хиляди дози са на "Астра Зенека" и близо 160 000 дози с производител "Янсен".

След решение на Министерския съвет България дари на Кралство Бутан 172 500 ваксини на "Астра Зенека". Преговорите за дарение или препродажба и с други държави, проявили интерес към страната ни, продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия и Франция вече изискват ковид пропуск за някои публични места
Италия и Франция вече изискват ковид пропуск за някои публични места
Какви са морските атракции на варненския плаж?
Какви са морските атракции на варненския плаж?