Няма опасност огънят в Северна Македония да прехвърли границата

от БНТ
18:33, 06.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пети ден бушуват пожари в Република Северна Македония.

Обстановката се променя за минути. Гъст дим се издига над село Робово. Заради пожара е затворен и главният път за Берово.

От рано сутринта пожарът между Пехчево и Делчево отново се разгоря в 2 големи огнища, които не стихват през целия ден. Огънят беше опасно близо до селата Нов и Стар Истевник.

Огнената стихия е засегнала вили и селскостопански постройки. В района на Пехчево са засегнати хиляди декари с широколистни и иглолистни гори. Активни огнища - над 10, все още има и в района около Скопие.

Пожарът в РСМ вече е на километър от границата ни

1 къща, 3 вили и два хамбара изгоряха напълно в село Нов Истевник. Десетки домове все още са без електричество. Навсякъде се виждат тлеещи огнища, които огънят може да разпали отново.

Бранко и Атанаска Лазарови разказват, че са преживели най-кошмарната нощ в живота си. Огънят няколко пъти е стигнал на метри от дома им.

"Беше страшно, от всички страни гореше", споделя Бранко Лазаров.

Пети ден пожарникари, военни, доброволци правят всичко по силите си, за да не допуснат огънят да стигне до къщите в населените места.

През целия ден не стихвал пожарът край селата Умлена и Робово. Българските пожарникари също са там и помагат в гасенето на огъня. Засега пожарът остава на повече от два километра от границата с България.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Политиката без маска": Пет неща, които да свърши кабинет на малцинството
"Политиката без маска": Пет неща, които да свърши кабинет на малцинството
125% ръст на туристите по Южното Черноморие
125% ръст на туристите по Южното Черноморие