НОВИНИ

Дъждовно и много ветровито, остава рискът от пожари

bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 06.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

След поредния ден с екстремно горещо време вчера, днес ще бъде по-хладно, но и дъждовно и много ветровито. В цялата страна е обявен код жълто за пориви на северозападния вятър на места над 70 км/ч, а в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас предупреждението е и за значителни валежи и условия за градушки.

На места в страната вече преваля, а до вечерта и в Централна, и в Източна България ще има валежи и гръмотевици, в отделни райони (главно в Южна България) - временно интензивни, значителни по количество, там има условия и за градушки. Температурите чувствително ще се понижат и максималните ще са между 30° и 35°.

Въпреки захлаждането остава висок рискът от пожари в много райони от страната, особено в Югоизточна България, където ще завали по-късно през деня. През нощта ще се изясни, най-късно в източните райони от страната. Вятърът, все още с посока от северозапад, ще отслабне. Минималните температури ще са между 16° и 23°.

Максималните още малко ще се понижат от 28° и 33°, в крайните югозападни райони - до 35°. Ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от север и ще е слаб, в Източна България - умерен.

В северните райони от Черноморието сутринта облачността ще е значителна, но до обяд ще се разкъса и намалее до слънчево време. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще са около 27 - 29°. Температурата на морската вода е 26 - 28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Подходящо за туризъм ще бъде утре в планините. Ще бъде по-малко ветровито, в сравнение с днес, с умерен северен вятър. Ще преобладава слънчево време. Максимални температури в курортите от 20° на Алеко, 22 - 23° в Пампорово и Боровец до 27° в Банско.

Предимно слънчево ще бъде през деня и на Балканите, а температурите ще започнат да се повишават. Слънчево ще бъде и на Пиренейския и Апенинския полуостров, докато в Западна Европа, Германия и Швейцария, както и в по-голямата част от Източна Европа, ще бъде облачно, с валежи от дъжд, на места интензивни и придружени от гръмотевици.

У нас в неделя вятърът и в Източна България ще отслабне. Ще бъде слънчево с максимални температури между 30° и 35°. През първата половина на новата седмица времето ще се задържи слънчево, с по-голяма вероятност за превалявания във вторник в Северна България и в планините. Температурите ще се повишат и в много райони отново ще бъде опасно горещо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драматичен полуфинал лиши Селишка от репешажите в Токио
Драматичен полуфинал лиши Селишка от репешажите в Токио
Агентът на Ериксен: Няма яснота кога ще се завърне на терена
Агентът на Ериксен: Няма яснота кога ще се завърне на терена