НОВИНИ

Президентът подписа указа за правителството на "Има такъв народ"

Александър Марков
от Александър Марков
19:43, 06.08.2021 (обновена)
7855
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Само с една корекция "Има такъв народ" върна изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. В последния момент юристът Иво Атанасов сменя като кандидат за правосъден министър Момчил Иванов, който сам се оттегли.

Партията на Слави Трифонов потвърди, че очаква подкрепата на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП, за да прокара проектокабинета си в пленарната зала следващата седмица.

По-късно президентът Радев подписа указ с предложение до Народното събрание да избере кандидата за министър-председател на "Има такъв народ" Пламен Николов, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В 17.00 ч. кандидат-премиерът на "Има такъв народ" Пламен Николов върна проучвателния мандат на президента Румен Радев. Изпълнен.

От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции, с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на съответните министерства. Хора, които могат да се сглобят в единен... Надявам се, че сте успели в тази нелека задача. Надявам се, също така, че продължавате в открит и конструктивен диалог с вашите партньори в НС да търсите необходимата парламентарна подкрепа", заяви президентът Румен Радев.

СНИМКИ: БГНЕС

Като се извини, че е пропуснал да обяви министъра без портфейл по ромските въпроси Антония Валентинова, Пламен Николов защити единствената смяна в проектосъстава, обявен на 3 август. Юристът Иво Атанасов смени Момчил Иванов като кандидат за министър на правосъдието.

"Избрали сме се на него, защото това е изключителен професионалист. Този човек е председател на нашата арбитражна контролна комисия. Той е съдия са дългогодишна практика. Мисля, че е една достойна кандидатура, а нашата скамейка е дълга, така или иначе. При всички положения мисля, че това е един чудесен избор", заяви Пламен Николов, кандидат за министър-председател.

"Първо, на министър се гледа сериозно по работата, която върши. Второ, ние имаме изключително добри юристи. Трето, Момчил не е в този списък заради вас, защото вие тиражирахте глупости и лъжи. Колеги, ние му вярваме, добре, на част от медиите. Това е негово решение. Това не е казарма, в която някой издава заповедите и някой тръгва на фронта, иначе отива на дисцип. Това е негово решение заради помията, която се изля върху него", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Има такъв народ" продължава да разчита на подкрепата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България". От тяхното гласуване ще зависи - ще има ли нови предсрочни избори.

"Сметките, колеги, знаете за кръчмаря и сметките. Когато президентът издаде указ и когато има гласуване в зала, ще видим колко гласа, кой, къде и как гласува. Ясно е, че ние очакваме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", както и подкрепа в случая, защото сметките не излизат, и от БСП. С тях сме водили само разговори, с тях сме постигнали общи насоки, стъпки, мерки, които са описани в тая декларация. Тя е изпратена и до трите парламентарни групи, подписана от нас. Очакваме от тях подкрепа. Сега, ако те искат нови избори няма да подкрепят кабинета. Решението е в тях. Това е демокрацията", допълни Тошко Йорданов.

Гласуването на проектосъстава и структурата на така предложения Министерски съвет трябва да бъде другата седмица в пленарната зала на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са морските атракции на варненския плаж?
Какви са морските атракции на варненския плаж?
Температурни аномалии: Средиземноморието се загрява все по-бързо
Температурни аномалии: Средиземноморието се загрява все по-бързо