НОВИНИ

Пожарът над Велинград е локализиран

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 06.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Огнищата, които са в смесена гора, тлееха от няколко дни. На терен днес бяха 37 пожарникари от цялата област. В борбата с огъня им помагаха лесничеи и доброволци. Във Велинград от снощи е обявено частично бедствено положение.

Това е третият пожар в района в рамките само на една седмица. Бил е забелязан вчера около 14 часа от служители на горското стопанство.

"До момента изгорялата площ е над 500 дка. Тук вече говорим за рецидив, тъй като от едно и също място чисто географски тръгва пожарът и това е границата между горската територия и урбанизираната, в случая град Велинград", заяви Здравко Бакалов, директор на Южно-централно държавно предприятие Смолян.

"Единствено искам да няма жертви, затова ги моля - излишни рискове да няма, рисковете ги поемат професионалистите. Нашите хора главно логистичната подкрепа трябва да оказват", заяви проф. Христо Бозуков - служебен министър на земеделието.

В гасенето на пожара се включват и доброволци от местния офроуд клуб.

За да се ограничи разпространението на пожара до късно снощи бяха правени просеки с багери.

„Единственото правилно решение беше да се направят просеки, за да може тези 500 декара да се изолират и да се предотврати подпалването на останалата част на гората", обясни Костадин Коев, кмет на Велинград.

Тази сутрин екипи отново тръгнаха към тлеещите огнища в непроходимите местности. На първа линия са всички огнеборци от областта, горски служители, доброволци. Има съмнения, че пожарите са умишлени.

След пожара дим и задушлива миризма обхващат курортния град. Огънят вече е локализиран и няма опасност да се прехвърли към града, успокоиха от районната пожарната служба. Но работата в гората и наблюдението на терените ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът е обсъдил възможността за финансова помощ заради пожарите
Кабинетът е обсъдил възможността за финансова помощ заради пожарите
Часове преди срещата при президента - промяна в проектокабинета на ИТН
Часове преди срещата при президента - промяна в проектокабинета на ИТН