НОВИНИ

Часове преди срещата при президента - промяна в проектокабинета на ИТН

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:10, 06.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Защо часове преди да отидат в президентството от "Има такъв народ" промениха номинацията за правосъден министър? По думите им Момчил Николов се оттеглил по лични причини, впоследствие лидерът на парламентарната им група - Тошко Йорданов, обвини медиите и техни публикации.

Политическите коментари не закъсняха - според Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ!Ние идваме" същото трябва да направи и кандидатът за вътрешен министър Петър Илиев.

Христо Иванов смята, че това не може да промени позицията на "Демократична България" за проектокабинета. На работна среща БСП и "Има такъв народ" постигнаха съгласие по много от обсъжданите теми за приоритетите на едно бъдещо управление.

Изненадващо, още в началото на пленарния ден кандидатът за премиер Пламен Николов обяви пред медиите, че Момчил Иванов се оттегля като кандидат-министър на правосъдието.

ИТН оттегля Момчил Иванов като кандидат за министър на правосъдието

"Поради лични причини, кандидатът за нашия правосъден министър се отказа от позицията, тъй като всичко това, което се наложи да преживее като изказвания, публикации в пресата, просто не позволява на неговото достойнство да продължи с тази сага", заяви кандидатът за министър-председател Пламен Николов.

От "Има такъв народ" изпаднаха в трудната ситуация само за няколко часа, до 17.00, когато трябваше да върнат изпълнения мандат на президента, да намерят нов кандидат за правосъдното министерство. До обяд нямаше резултат.

-БНТ: Вие междувременно намерихте ли нов кандидат за министър на правосъдието?

"Търсим го още", каза Пламен Николов.

Той увери, че не очаква повече смени в проектокабинета. И обясни кой взима решенията.

"Нали искате промяна. Нищо при нас еднолично не се решава. Но аз също ще кажа своята дума, разбира се, защото ние ще работим заедно", добави Пламен Николов.

Дали тази промяна ще наклони везните в полза на проектокабинета - за ДБ това няма значение.

"Самият факт, че такава кандидатура, такива кандидатури са възможни, продължава да бъде факт, но ще решим колективно, на база на всичко, което виждаме. Ние сме коалиция от три партии, взимаме колективни решения, стараем се да бъдем демократични", коментира Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" не приема оттеглянето на Момчил Иванов като жест към партиите на протеста. Според него е разумно да оттеглят и други министри, като Петър Илиев на вътрешното министерство, срещу когото има подадени сигнали за плагиатство.

"Другите, които ги ядете основателно. Да речем министъра на вътрешните работи, името му се споменава по-често от това на Бойко Борисов, който беше на власт, така че би било логично", подчерта Николай Хаджигенов - заместник-председател на ИБГНИ.

Хаджигенов съобщи, че парламентарната група на ИБГНИ ще заседава следващите дни и ще вземе единно решение. А БСП проведе работна среща с Пламен Николов. Целта да се изчистят неяснотите около политическата декларация с приоритетите на ИТН.

След срещата и двете страни обявиха, че са постигнали съгласие и вероятно ще подпишат някакъв документ, който да е гаранция, че договорените политики ще се следват.

"Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляваха затруднение между нас. Мисля, че постигнахме такова съгласие и съвсем скоро ще обявим абсолютните детайли как точно това ще се случи", заяви кандидатът за министър-председател Пламен Николов.

Пламен Николов: Постигнахме сближаване с БСП по почти всички въпроси

"Точно това беше целта на тази среща, да доизясним всичките тези приоритети в политическата декларация, след което ще ви запознаем с подробности за това какво сме постигнали в отделните сектори - здравеопазване, образование, социална политика, след което вече другото ще бъде намиране на формата за официално взаимодействие", каза още Христо Проданов, депутат от ПГ на "БСП за България".

Националният съвет на БСП ще вземе окончателното решение за подкрепа на проектокабинета на ИТН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът над Велинград е локализиран
Пожарът над Велинград е локализиран
"Политиката без маска": Пет неща, които да свърши кабинет на малцинството
"Политиката без маска": Пет неща, които да свърши кабинет на малцинството