НОВИНИ

Нови санкции от ЕС срещу нигерската хунта

хунтата нигер назначи нов военен командир
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:14, 09.08.2023
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Страните от Европейския съюз са започнали да подготвят почвата за налагане на първите санкции срещу членовете на хунтата, която завзе властта в Нигер миналия месец, съобщи "TVP World".

Новите военни лидери досега са отхвърляли международните дипломатически усилия за посредничество.

Съседните държави, подкрепящи въоръженото завземане на властта, призоваха ООН да предотврати военна интервенция, с която заплашват други западноафрикански държави.

Служител на ЕС, ангажиран с работата по санкциите, и дипломат от ЕС заявиха, че блокът е започнал да обсъжда критериите за наказателни мерки. Според служителя те критериите ще включват "подкопаване на демокрацията" в Нигер и вероятно скоро ще бъдат договорени.

"Следващата стъпка ще бъдат санкции срещу отделни членове на хунтата", за които е установено, че са отговорни, според дипломата на ЕС.

Националните представители на държавите-членки вече са обсъждали въпроса.

За да бъдат наложени санкции, всички 27 държави - членки на ЕС, трябва да дадат съгласието си, но не е ясно кога ще се случи това. Лидерите на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) трябва да се срещнат утре, след като изтече крайният срок за възстановяване на отстранения президент на Нигер Мохамед Базум.

"ЕС е готов да подкрепи решенията на ECOWAS, включително приемането на санкции", заяви Петер Стано, говорител на изпълнителната власт на ЕС по въпросите на външната политика.

Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят ситуацията в Нигер, включително санкциите, на среща в Толедо, Испания, на 31 август.

ЕС, който е един от най-големите доставчици на помощ за Нигер, заяви миналия месец, че спира сътрудничеството в областта на сигурността и финансовата подкрепа, която беше определена на 503 млн. евро за 2021-24 г., за да помогне за подобряване на управлението и образованието.

По-рано днес бунтовнически лидер и политик стартира движение, противопоставящо се на хунтата, което е първият знак за вътрешна съпротива срещу управлението на армията в Нигер след преврата от 26 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишен е задържан за убийство на мъж в Белоградец
16-годишен е задържан за убийство на мъж в Белоградец
Роналдо се разписа за Ал-Насър и класира тима си за финала на турнира за Купата на арабските шампиони
Роналдо се разписа за Ал-Насър и класира тима си за финала на турнира за Купата на арабските шампиони