НОВИНИ

Новите конституционни съдии - Соня Янкулова и Янаки Стоилов, положиха клетви

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:57, 15.11.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев се обяви за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба. Той обяви, че са необходими както промени в Конституцията, така и в Закона за Конституционния съд. Коментарът си държавният глава направи, след като двама конституционни съдии положиха клетва.

Като нови конституционни съдии се заклеха съдията от Върховния административен съд - Соня Янкулова, която е избрана от Общото събрание на съдиите във ВКС И ВАС на мястото на конституционния съдия Георги Ангелов, на когото мандатът изтича днес, и проф. Янаки Стоилов, назначен от президента като конституционен съдия на мястото на Борис Велчев, чийто мандат също изтича днес.

Днес изтича и мандатът на конституционния съдия Анастас Анастасов. Той е избран от парламента, но тъй като няма работещо Народно събрание в момента, на негово място все още не е избран конституционен съдия, така че в момента Конституционният съд ще трябва да работи в намален състав от 11 души, докато парламентът попълни своята квота.

Държавният гласа се обяви за промени в Конституцията, които да въведат индивидуалната конституционна жалба. Според Румен Радев това ще работи в полза на демокрацията. Той даде пример и за това, че в повечето европейски държави такава индивидуална конституционна жалба има. Освен това по думите му това ще доведе и до увеличаване на правомощията на Конституционния съд, което ще бъде полезно за установяването на законността в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непълнолетен е задържан за нападение и блудство над жена в Разград
Непълнолетен е задържан за нападение и блудство над жена в Разград
Тото Волф се оплака от решенията на рейс-контрола в Бразилия
Тото Волф се оплака от решенията на рейс-контрола в Бразилия