НОВИНИ

Новият газов терминал в Александруполис остава извън строя

България е настояла пред Гърция да бъде ускорена поправката на съоръжението, за да се гарантират алтернативни доставки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:24, 02.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
пристигна първият танкер втечнен природен газ терминала турция
Слушай новината

България е настояла пред Гърция да бъде ускорена поправката на терминала за втечнен газ край Александруполис. Съоръжението не може да заработи вече четвърти месец.

"Считам, че следва да бъдат предприети решителни мерки от страна на "Газтрейд" за отстраняване на дефекта и въвеждане на съоръжението в експлоатация в рамките на настоящата календарна година. Допълнително забавяне е абсолютно недопустимо с оглед стратегическото значение на терминала за осигуряване на енергийните доставки за региона", казва служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Малинов е част от официалната делегация на президента на Румен Радев, която е на посещение в Атина. В рамките на срещата е постигнато съгласие, че до 15 юли ще има ясен план кога ще бъдат остранени повредите по съоръжението.

Малинов е предупредил също така, че след потенциалното спиране на транспортирането на руски газ през Украйна от началото на следващата година, терминалът би играл важна роля за доставката на синьо гориво не само за България, но и за целия регион. Страната ни дори е удвоила запазените капацитети в съоръжението, за да има по-голяма сигурност на доставките.

"Терминалът за втечнен газ до Александруполис е от ключово значение за диверсификацията на енергийните доставки и гарантиране сигурността на региона. Реализацията на проекта е един от основните приоритети за нас, тъй като чрез неговата инфраструктура се очакват доставки на втечнен газ от САЩ и други за потребителите в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна", обяснява министърът.

България е съакционер в проекта за изграждане на плаващ терминал чрез дружеството си "Булгартрансгаз".

Първоначално одобреният от акционерите график предвиждаше инфраструктурата да бъде въведена в експлоатация през 2022 г. След започване на дейностите по свързване на платформата за втечнен газ с газопровода бе констатиран технически дефект.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специален туристически влак ще пътува по теснолинейката през юли
Специален туристически влак ще пътува по теснолинейката през юли
Отбелязваме Световния ден на неидентифицираните летящи обекти
Отбелязваме Световния ден на неидентифицираните летящи обекти