НОВИНИ

България и Гърция със съвместни енергийни проекти (обобщение)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:10, 16.02.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

България и Гърция ще проучват възможността за изграждане на петролопровод между гръцкото пристанище Александруполис и Бургас. Затова се договориха президентът Румен Радев и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Споразумение по темата подписаха енергийните министри на двете държави. Договорено беше и споразумение за гарантиране на газовите доставки между България и Гърция.

Вижте още в прякото включване на Цветелина Катанска от Атина

България и Гърция обсъждат подновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис

Българският държавен глава Румен Радев беше посрещнат от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в резиденцията му в Атина. Двамата проведоха среща на четири очи, на която са били обсъдени не само енергийни, но и други стратегически за двете държави теми.

"България удвои резервирания капацитет за втечнен газ в Александруполис, увеличихме износа на електрическа енергия за Гърция, също така ускорихме процесите по свързване на нашите транспортни и електропреносни мрежи. Увеличи се стокообменът с повече от 1 млрд. евро", каза Румен Радев.

Министрите на енергетиката на България и Гърция подписаха два меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката. Според първия двете държави ще обмислят подновяването на проекта за изграждане на петролопровод между Александруполис и Бургас.

Радев пред "Катимерини": България и Гърция споделят обща отговорност за бъдещето на региона

"И днес ние поставяме началото, петролопроводът Александруполис - Бургас има стратегическо значение за нашата страна, защото предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас - най-голямата на Балканите", каза президентът.

В Атина преди 16 години беше подписано първото споразумение за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис. Тогава участници в проекта са Русия, Гърция и България като идеята е по него да се пренася руски петрол към гръцките пристанища. България напуска проекта през 2012 година, защото той не е екологосъобразен и икономически изгоден.

Новият проект ще започва от Александруполис до Бургас. Той ще е с капацитет от 10 млн. тона петрол годишно и ще снабдява българската рафинерия с различен от руския петрол.

"Този проект се възражда в светлината на нови обстоятелства, не е вече като тръбопровод между Бургас и Алексанруполис, а от Александруполис към Бургас. По този начин ни дава възможност да пренасяме гориво по по-бърз и по-евтин начин. Не само защото заобикаля танкерите през Босфора, но и защото се свързва със съоръжения, които са вече готови или в степен на завършване", каза Кириакос Мицотакис.

Второто споразумение, което енергийните министри подписаха, е свързано с гарантирането на газовите доставки.

"Компании от двете страни ще могат да съхраняват природен газ в хранилището в Чирен, Северозападна България, а българските компании ще могат да се възползват от терминала за втечнен газ на Ревитуса. По този начин двете страни ще разполагат с резерви в случаи на необходимост", каза Мицотакис.

Българският държавен глава и гръцкият премиер се разбраха още за сътрудничество на Атина и София в сферата на инфорамционните технологии.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва с дрехите от контейнерите на БЧК?
Какво се случва с дрехите от контейнерите на БЧК?
ПФК Арда изрази несъгласие с програмата си в Първа лига
ПФК Арда изрази несъгласие с програмата си в Първа лига