НОВИНИ

България и Гърция обсъждат подновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 16.02.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

България и Гърция обсъждат възможността за подновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис като целта са доставки на петрол от Гърция към рафинерията в Бургас.

Президентът Румен Радев е на посещение в гръцката столица Атина, където се среща с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис.

В рамките на посещението бяха подписани двустранни споразумения - за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровода и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

Предвидено е България да осигури възможност на Гърция да използва газохранилището в Чирен, а Гърция да осигури достъп на страната ни до газохранилището в Ревитуса.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска.

"България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на стабилност като това вече променя енергийната карта в Югоизточна Европа и Централна Европа. Днес подписваме две важни споразумения, които са продължение на усилията ни в тази посока", заяви президентът Радев.

Държавният глава допълни, че България е готова да сътрудничи на Гърция по проекта за пренос на зелена енергия от Северна Африка и Близкия изток към Европа.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че изграждането на съоръженията за втечнен газ в Александруполис вече са на краен етап. Предстои изграждането и на електроцентрала.

"Сътрудничеството ни ще продължи и в бъдеще и това е едно ясно доказателство как страните ни могат да си сътрудничат в полза на гражданите като допринасят и за благоденствието на цяла Европа. Гърция и България може да сме енергийни доставчици на целия континент и това е много важно във времената, в които сме", каза Мицотакис.

Вижте пресконференцията след срещата на Радев с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Радев пред "Катимерини": България и Гърция споделят обща отговорност за бъдещето на региона

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски балони са били свалени над Киев
Руски балони са били свалени над Киев
Александър Георгиев изведе Колорадо до победа срещу Минесота в НХЛ
Александър Георгиев изведе Колорадо до победа срещу Минесота в НХЛ