НОВИНИ

Цените в магазините: КЗК започва проверка на ценообразуването при храните

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:30, 16.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Как се образуват цените на хранителните стоки и дали действията на търговците пряко са се отразили на крайните потребители? Такова проучване започна Комисията за защита на конкуренцията. Причината са сигнали за повишени цени на основни хранителни продукти през последните месеци. Според служебния икономически министър Никола Стоянов, пазарът не е добре балансиран. Стоянов очаква след започналите проверки да има спад на цените на стоките в магазините.

Комисията за защита на конкуренцията ще изиска информация и доказателства за образуването на цените от държавни органи и от производители и доставчици на храни - включително на мляко и млечни продукти. След анализа на данните регулаторът ще прецени по отношение на кои търговци на дребно или търговски вериги има основание за образуване на производство. Миналата седмица правителството реши да следи цените на 35 стоки. Вчера започнаха масирани проверки по магазините.

Поскъпването на храните: Започват масови проверки в магазините

Служебният икономически министър заяви в "Денят започва" по БНТ, че очаква да бъдат извадени нелоялните търговски практики.

Никола Стоянов, служебен министър на икономиката: "Несигурността пред стопанските субекти, разбира се отчитам, че в несигурни времена всеки по веригата се е застраховал и е сложил по-голяма печалба за всеки случай, защото не знае днес, когато продаде стоката си утре за колко ще купи суровините".

Министърът обаче вижда и проблем в пазарния принцип на формирането на цената.

Никола Стоянов, служебен министър на икономиката: "От една страна са много силни икономически субекти, именно хранителните вериги, а от друга страна и това е сериозен недъг, е липсата на обединения на производители, които на равнопоставени начала да преговарят с веригите".

Стоянов посочи, че въпреки инфлацията потреблението в страната е останало високо и очаква спад на цените.

Министърът на икономиката: Ще има спад в цените на храните

Икономисти обясняват, че на годишна база поскъпването при храните е достигнало 25%, но вече се забелязва успокояване на цените и тенденция да тръгнат надолу.

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика: "Периодът на инфлацията в голямата си степен премина и сега жънем неговите ефекти именно, един натиск върху доходите на хората, тъй като е по-скъпо независимо дали плащат за услуги или за хранителни стоки. Но забавянето на инфлацията ще се случи по-бавно от желанието на потребителите".

Относно държавните мерките за подпомагане на бизнеса, Ганев коментира, че компенсациите са били на сляпо за всички.

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика: "МФ вече в своите доклади пише директно, че има свръхкомпенсиране, ние вече може да кажем, че се дадоха твърде много пари, на твърде много бизнеси. Част от бизнесите спечелиха необосновано те вдигнаха цените, включително натрупаха и печалби, включително и заради компенсациите, които получиха".

Промяна в тази политика може да се очаква със съставянето на нов парламент и правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как войната се отрази на икономиката в ЕС и какво ни очаква от тук нататък?
Как войната се отрази на икономиката в ЕС и какво ни очаква от тук нататък?
Феновете на Ботев Пд обявиха важна промяна, свързана със строителството на "Колежа"
Феновете на Ботев Пд обявиха важна промяна, свързана със строителството на "Колежа"