НОВИНИ

Как войната се отрази на икономиката в ЕС и какво ни очаква от тук нататък?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:45, 16.02.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Руската инвазия в Украйна нанесе големи щети на световната икономика, но най-вече на Европа. Огромната зависимост на стария континент от доставките на руския газ и петрол и скъсването с тази зависимост доведе до най-голямата енергийна криза в последните 50 години и до безпрецедентно поскъпване на живота ни.

Войната в Украйна и европейската икономика За европейците зимата започна с шокови цени на горивата и храните и галопираща инфлация. Сметките за ток и парно в някои държави скочиха десеторно. Пестенето се превърна в ежедневие за милиони домакинства и предприятия.

"Една година след като войната започна Европа влиза в доста по-добро състояние в 2023 година от това, което дори ние очаквахме, тъй като в сравнение с прогнозите ни от есента сега са доста по-оптимистични. Защо? Според мен има две причини за това - рязката диверсификация, която ЕС предприе през миналата година, нещо, което трябваше да се случи много по-отдавна - да се намали нашата зависимост от вноса на газ и петрол от един доставчик, сега това се случи. В рамките на една година 80 процента от вноса на газ от Русия в момента е заменен с внос от САЩ, Великобритания, Норвегия, Катар и други", заяви Илияна Цанова - зам.-директор на дирекция "Бюджет" в ЕК.

Преди войната енергийната зависимостта на ЕС от Русия беше над 40 процента, сега е под десет. Цените на газа се върнаха на нивото преди конфликта.

"Това, което е удивително за мен, е, че страни като Германия, Италия, Холандия, особено Германия, която беше много тясно зависима от внос на руски газ, всъщност цялата германска икономика структурно е направена така, че да работи с наличието на евтин газ, успя в рамките на една година да намали доставките си почти до нула. А това беше всъщност най-големият риск, тъй като германската икономика е най-голямата в ЕС, тя допринася 25 процента от европейския брутен национален доход", коментира Цанова.

Рисковете за европейската икономика все пак остават, очаква се и спад на инвестициите заради края на много ниските лихвени проценти на банките.

"Но това не е задължително много тревожен факт, защото Плановете за възстановяване са един от механизмите страните да компенсират този шок от по-ниската инвестиционна активност като продължат да изпълняват заложените реформи и инвестират в зелени проекти, дигитализация и модернизация на административните си системи, това, което са заложили като приоритети. Това със сигурност ще смекчи шока от по-ниската инвестиционна активност през 2023 година", заяви зам.-директорът на дирекция "Бюджет" в ЕК.

Кризата не попречи на Европа да помага финансово на Украйна - досега с близо 50 милиарда евро. Засега европейската икономика успява да устои на бурите, но оптимизмът е предпазлив, защото никой не се наема да прогнозира колко дълго ще продължи войната на Русия в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Сердика спортни имоти" ЕАД и "Арена ЦСКА" ООД са подали заявление за вписване на съвместното дружество
"Сердика спортни имоти" ЕАД и "Арена ЦСКА" ООД са подали заявление за вписване на съвместното дружество
Цените в магазините: КЗК започва проверка на ценообразуването при храните
Цените в магазините: КЗК започва проверка на ценообразуването при храните