Ново модерно хранилище за музейни съкровища в Нидерландия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:26, 12.09.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

В Нидерландия утре откриват нов модерен център за съхранение на музейни експонати. Хранилището ще стане дом на хиляди предмети, произведения и артефакти, които досега са били в складовете на престижни музеи, а медиите в Нидерландия го сравниха с пещерата на Али Баба.

Половин милион експонати ще се съхраняват в най-големия по рода си център в Нидерландия. Той е разположен в Амерсфоорт, вторият по големина град в провинция Утрехт.

Експонатите са от четири престижни музея.

"Говорим приблизително за половин милион предмети, складирани на 21 000 квадратни метра. Самата сграда е с площ от 30 000 квадратни метра. Предметите идват от Нидерландския музей на открито, Държавния музей в Амстердам, Агенцията за културно наследство и Двореца Хет Лоо в Апелдорн", обяснява Вим Хобен, мениджър на центъра.

Строежът на центъра, снабден със съвременни технологии, започва през 2018 г. Той ще стане дом на четири национални колекции, чието съхранение вече не отговаря на съвременните норми.

Самият център обаче няма да бъде музей. Домакините наричат хранилището "физическата памет на Нидерландия".

Сградата не е отворена свободно за публика. Достъп до експонатите ще имат студенти или изследователи, които да изучават предметите. Сред тях са кралски каляски, фермерски колички, тронът на Вилхелм Втори и дори седемтонна парна машина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Филм за правото на аборт е големият победител на кинофестивала във Венеция
Филм за правото на аборт е големият победител на кинофестивала във Венеция
Осветиха дворцовия параклис във Врана
Осветиха дворцовия параклис във Врана