НОВИНИ

Ново обвинение за пране на пари срещу бившия бразилски президент

ново обвинение пране пари бившия бразилски президент
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:01, 15.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е с ново обвинение за пране на пари. Прокурорите от операция Lava Jato го обвиняват заедно с бившия министър на икономиката Антонио Палочи и бившия президент на института "Лула" Пауло Окамото, съобщава „Ел Мундо“.

Тримата бяха обвинени в пране на поне 4 млн. реала (почти 640 000 евро), които строителната компания Одебрехт дари на Института Лула между декември 2013 г. и март 2014 г. Парите произхождат от присвояване в петролната компания "Петробрас" и според разследващите се изплаща на четири партиди под формата на дарения за Института "Лула".

Основното доказателство, предоставено от прокуратурата, е, че сумите са дебитирани от паралелната система от подкупи, която е имал Одебрехт, по-специално от "Италианската маса" (предполага се, че се отнася до Палочи) и от подсметката, определена за "приятеля", предполагаемия прякор на Лула. Следователно транзакциите са законни, но парите са незаконни.
Адвокатите на лидера на Работническата партия (ПТ) подчертават, че даренията са законни и че "те са надлежно документирани чрез разписки, издадени от Института "Лула", (което не се бърка с личността на бившия президент) и са надлежно осчетоводени".

Ако съда приеме това обвинение срещу Лула, ще е четвърти процес срещу бившия президент във Федералния съд на Парана, седалището на операция "Lava Jato", която някога е била ръководена от бившия съдия и бивш министър на Жаир Болсонаро, Сержио Моро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 плъзна в Тотнъм преди сблъсъка с Локо (Пд) в Лига Европа
COVID-19 плъзна в Тотнъм преди сблъсъка с Локо (Пд) в Лига Европа
Борусия Дортмунд разгроми Дуисбург в Купата на Германия
Борусия Дортмунд разгроми Дуисбург в Купата на Германия