Новогодишният концерт на Виенската филхармония с промени заради коронавируса

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:35, 30.12.2020
Чете се за: 01:47 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Традиционният новогодишен концерт на Виенската филхармония тази година ще бъде различен. Той ще бъде изпълнен в празна зала и ще бъде посветен на преодоляването на кризата с коронавируса. На 1 януари от виенския "Музикферайн" ще бъде отправено послание на надежда. Заради пандемията за първи път концертът на Виенската филхармония ще е без публика, но ще се излъчва в повече от 90 страни.

"Представете си какво послание щяхме да отправим към света, ако бяхме казали: "Няма да има новогодишен концерт", коментира ръководителят на оркестъра Даниел Фрошауер.

Маестро Рикардо Мути, който догодина ще навърши 80 години, ще дирижира за шести път новогодишния концерт.

"Знаем, че музикантите ще бъдат свързани с милиони хора по света. Нашите изпълнения на този специален 1 януари ще бъдат с посланието не само за красивата музика, а и за надежда. Нуждаем се от надежда", коментира Рикардо Мути.

За да се създаде атмосфера в празната зала, по време на концерта ще се възпроизвеждат интерактивни аплодисменти. Ръкоплясканията ще бъдат предавани с 20 микрофона в Златната зала.

"В началото смятахме, че 2000 биха могли да участват интерактивно, предвид размерите на "Музикферайн". Но се оказа, че има по-голям интерес и накрая се спряхме на 7000 души, които се регистрираха", заяви Александер Врабец от австрийската обществена телевизия.

Музикантите признават, че може би най-различното за тях ще е изпълнението на "Радецки марш" без участието на публиката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Куман след резила с Ейбар: Битката за титлата се усложни
Куман след резила с Ейбар: Битката за титлата се усложни
Насрочиха дело срещу шофьора на тира, предизвикал тежката катастрофа край Лесово
Насрочиха дело срещу шофьора на тира, предизвикал тежката катастрофа край Лесово