НОВИНИ

Новородените бебета могат да бъдат прегледани два пъти безплатно у дома, но защо услугата е неефективна?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:50, 10.03.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Знаехте ли, че съществува услуга за две безплатни посещения на новородено от медицинска сестра или акушерка след изписване от болницата, която се поема от касата? Оказва се, че тя обаче е неефективна. А освен това е достъпна само в четири града в страната. Същата дейност в частния сектор достига до 150 лева на посещение. Друг проблем е липсата на кадри, които да помагат на майките.

Оля от два месеца е майка на момченце. Не знае, че след изписването има право на две безплатни посещения от акушерка, които се покриват от здравната каса.

"Аз самата, въпреки че съм работила в сферата на социалните услуги, не бях запозната с това, че имам право на два прегледа след изписването на бебето. Не получих такива, тъй като в София въобще не съществува възможността за такъв преглед. Естествено, че има опции за академии, които обаче са доста маркетинг насочени и неполезен опит, като този на медицинските лица", каза Оля Георгиева, майка.

От 2022 година здравната каса заплаща по 14 лева на медицинските лица за посещение, но основно за грижите за бебето майките използват услугите на сестрите и акушерките, които са в частния сектор. И им се налага да плащат до 150 лева на посещение.

"Възможност за частна практика е дадена, но това, което се случва е, че майките не могат да се възползват от това, защото НЗОК дава много ниско финансиране и го дава директно на личните лекари, а не към сестрите и акушерките, тъй че е много трудно да се намери такова нещо. В София няма работеща такава сестра или акушерка към личен лекар, която да прави тези посещения, а на пръстите на една ръка са градовете, в които има. Трябва да се направи нещо в тази посока и да се увеличи финансирането", заяви Мария Евгениева, акушерка.

По закон личните лекари сключват договор с НЗОК за тази услуга, а след това могат да наемат сестра или акушерка. В момента практиката е самите педиатри да посещават новородените, тъй като има недостиг на медицински лица.

"Идеята е много хубава. Имаме едни хубаво разписани нормативни документи от управляващото мнозинство, но за съжаление тази визионерска идея ще си остане само на хартия. Първият проблем е това, че не се раждат деца, вторият е липсата на здравни специалисти, тъй че е хубава идеята акушерка или медицинска сестра да отмени личните лекари в натовареността им, но за съжаление и ние не можем да намерим персонал", подчерта д-р Мирослав Спасов, личен лекар.

През 2023 година здравната каса е сключила договори за услугата във Велико Търново, Враца, Плевен и Пловдив. Заплатената сума за страната за миналата година е 2185 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Душан Керкез: Трябва да приемем реалността
Душан Керкез: Трябва да приемем реалността
Стилияна Николова спечели общо три златни медала на турнира Гран При по художествена гимнастика в Марбея
Стилияна Николова спечели общо три златни медала на турнира Гран При по художествена гимнастика в Марбея