НОВИНИ

Новото нормално

роналдо избухна четири гола победа насър
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 20.07.2023
Чете се за: 06:30 мин.
Спорт
Слушай новината

През 2020 г., когато пандемията връхлетя света, един израз започна да се използва прекалено често и по всякакъв повод - "новото нормално". Зад него се криеше обяснението защо хората за започнали да се отчуждават, да странят едни от други, да са по-интровертни, да не търсят перманентния контакт с останалите. През 2023 г. за футбола спокойно можем да кажем, че се запознахме с "новото нормално". И то се появи на бял свят благодарени на парите на една държава - Саудитска Арабия.

Понастоящем в страната от Близкия изток вече играят Кристиано Роналдо, Карим Бензема, Нголо Канте, Сергей Милинкович-Савич, Едуард Менди, Джордан Хендерсън, Риад Марез, Рубен Невеш, Калиду Кулибали, Фабиньо, Роберто Фирмино. Стивън Джерард пък е наставник. Няма значение кои са отборите им. Те вече са там. И това е само началото и далеч не включва всички играчи, които решиха, че е доста по-удачно да напълнят една шапка с пари и да поработят за банковата си сметка, вместо да се трудят на Стария континент, та било то и в най-популярните и знаменити клубове. И ако в случая на Бензема и Канте донякъде подобен ход е разбираем, защото техният футболен връх вече е покорен, то е странно как играчи в чудесна възраст като Милинкович-Савич и Невеш бяха изкушени с относителна лекота и приеха с охота подобна финансова съблазън. Новите модерни локации не са Мадрид и Лондон, а Риад и Джеда.

Кристиано Роналдо - петкратният кавалер на Златната топка - постави началото на тази теденция. Португалецът облече синьо-жълтата фланелка на Ал Насър (която впрочем вече може да се види из Европа, предимно носена от дечица). Преди по-малко от седмица той си позволи да каже, че за него Старият континент вече е затворена страница, че първенството на Саудитска Арабия е по-силно от това на Съединените щати (случайно или не - там, където вече ще играе големият му и вечен футболен враг Лионел Меси) и че той е бил причината толкова много от колегите му да се съгласят да потеглят към Близкия Изток. Доста самохвално и егоистично, но звучащо точно като Кристиано Роналдо. И по-лошото за коравите привържениците на отборите от Европа - правдоподобно. Защото освен новият клуб на Роналдо и другите големи играчи в страната - Ал Итихад, Ал Ахли и Ал Хилал не спират с офанзивата си на трансферния пазар. При подобно футболно богатство няма да е особено озадачаващо, ако съвсем скоро първенството на Саудитска Арабия попадне в телевизионната програма и у нас. Според прогнозите на португалската мегазвезда до една година първенството на Саудитска Арабия ще бъде по-конвертируемо и привлекателно от шампионатите в Турция и Нидерландия, а това на пръв поглед поне изглежда стряскащо, имайки предвид какви средства и какъв интерес има в споменатите две страни към футбола.

Но след като средняшки състав като Ал Етифак може да си позволи да привлече капитана на Ливърпул Джордан Хендерсън, тогава защо подобни високопарни твърдения и прогнози да не се окажат верни съвсем скоро?! Макар и далеч от нашето внимание, отборите от арабския свят също вече усещат болезнено безкрайния паричен поток от Саудитска Арабия. Най-добрите играчи от египетското първенство поемат съвсем малко по на изток. Същото е валидно и за радващите се на колосална подкрепа в региона Видад Казабланка от Мароко, клубове от Алжир и Тунис. На азиатска почва би трябвало и клубовете от разглежданата от нас страна да започнат да доминират. Дори в Република Корея, където джобовете никога не са били празни най-вече заради корпоративната подкрепа, така и не са съумявали да привличат футболисти от топ-първенствата. Имаше периоди в близкото минало, когато подобни методи бяха прилагани в Китай, дори в Индия (помним, че Алесандро дел Пиеро и Димитър Бербатов бяха там), но никога операцията не беше в такива огромни мащаби.

Известните футболисти не носят със себе си само интереса на феновете. С тях пристигат и правата за телевизионни излъчвания, реклами, мърчандайз, спонсори. Целта на Саудитска Арабия е футболното първенство да бъде в топ 10 в света по приходи до 2030 година. И сигналите вече съществуват - Ал Насър има предвидени контроли в следващите часове и дни с Бенфика, Пари Сен Жермен и Интер. И подобни знаци не бива да бъдат игнорирани.

На световната футболна сцена има нов играч и с него трябва да се съобразяват всички. Това е новото нормално.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският национален отбор по волейбол започна подготовка за Евроволей 2023
Женският национален отбор по волейбол започна подготовка за Евроволей 2023
Веселина Терзийска е назначена за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството
Веселина Терзийска е назначена за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството