НОВИНИ

НС избира своите двама представители в Конституционния съд

Възможно е те да бъдат гласувани в пленарна зала още утре

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 18.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изборът на двама нови конституционни съдии с две години закъснение е на финалната си права. Конституционната комисия изслуша и тримата кандидати и е възможно те да бъдат гласувани в пленарна зала още утре.

Според Борислав Белазелков, предложен от ПП-ДБ, в момента Конституционният съд е предимно политически орган и трябва да взима решенията си с повече правни аргументи. Десислава Атанасова, предложена от ГЕРБ - СДС, заяви че за 15-те години в парламента е доказала, че не се поддава на натиск и така ще бъде и в Конституционния съд. Издигната от "Възраждане" Цвета Рангелова застъпи тезата, че Конституционният съд трябва да решава делата си в срок до 6 месеца. Двете действащи депутатки, Атанасова и Рангелова, се разминаха във вижданията си дали трябва да участват в делата, с които се атакуват последните конституционни промени.

"Аз мисля, че е редно всеки от Конституционните съдии да участва при вземането, обсъждането и гласуването на всички решения в Конституционния съд. Именно водена и от тези убеждения, ако бъда избрана, още от този момент казвам, че бих участвала", заяви Десислава Атанасова, кандидат за Конституционен съдия.

"За мен този акт има и морална страна. Ето защо аз в лично качество бих си дала отвод", коментира Цвета Рангелова, кандидат за Конституционен съдия.

"Конституционните съдии в не по-малка степен трябва да бъдат независими отколкото съдиите, защото вярно Конституционният съд е конституиран като политически орган и досега неговите решения бяха в по-голяма степен политически, отколкото правни", посочи Борислав Белазелков, кандидат за Конституционен съдия.

Днес от партия "Зелено движение", част от коалицията ПП-ДБ обявиха, че не подкрепят номинациите на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и на Цвета Рангелова от "Възраждане" като създаващи напрежение в обществото и съмнения за надделяване на политическите над професионалните качества. И предлагат на всички депутати от ПП-ДБ да останат верни на принципите си и да гласуват „против" двете номинации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова загуби във втория кръг на сингъл в Анталия
Изабелла Шиникова загуби във втория кръг на сингъл в Анталия
Левски и ЦСКА с по 3 титли от шампионата в класическата борба в Горна Оряховица при кадетите
Левски и ЦСКА с по 3 титли от шампионата в класическата борба в Горна Оряховица при кадетите