НОВИНИ

НС избира управител на БНБ на извънредно заседание

живо избира управител бнб извънредно заседание
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 18.07.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът трябва да избере управител на БНБ на извънредно заседание. За поста се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС, и Любомир Христов, издигнат от "Възраждане".

Заседанието започна с отбелязване на годишнината от рождението на Васил Левски. "Днес ние с вълнение, гордост и преклонение си припомняме неговото свято дело, от което поколения българи черпят сили и самочувствие", посочи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Настоящият управител на банката Димитър Радев ясно е заявявал позицията си, че България е готова да приеме еврото най-късно в началото на 2025 г. докато кандидатът на "Възраждане" Любомир Христов смята, че това трябва да стане, когато страната е готова, а не в началото на 2025 г.

Oт "БСП за България" обявиха, че оттеглят претендента си Николай Каварджиклиев по негово искане. Не желаем да участваме в предварително нареден мач, обясни решението на социалистическата партия лидерът ѝ Корнелия Нинова.

Настоящият управител Димитър Радев управлява БНБ от лятото на 2015 г. Мандатът му е изтекъл преди две години. През миналата година се провали конкурса, на който за поста се бориха депутатите от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и от "Има такъв народ" Любомир Каримански.

Тогава Гюров се отказа от състезанието, защото се появи информация, че няма легитимна диплома за магистърска степен, каквото е изискването на конкурса. Каримански не събра достатъчно подкрепа.

Името на Андрей Гюров сега заедно с това на Петър Чобанов от ДПС, се спрягат за постовете на подуправители на народната банка.

Заседанието започна с отбелязване на годишнината от рождението на Васил Левски. „Днес ние с вълнение, гордост и преклонение си припомняме неговото свято дело, от което поколения българи черпят сили и самочувствие“, посочи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Меси искаше да завърши кариерата си в Барселона, но президентът и другите ръководители не го допуснаха
Христо Стоичков: Меси искаше да завърши кариерата си в Барселона, но президентът и другите ръководители не го допуснаха
Откриха нарушения при знакови дела, сред които и за "Барселонагейт"
Откриха нарушения при знакови дела, сред които и за "Барселонагейт"