НОВИНИ

НС прие 7 законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:12, 19.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
съдът остави постоянно ареста ученика заловен превозва мигранти
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Депутатите приеха 7 законопроекта за промени в Наказателния кодекс, внесени от различни парламентарни групи и служебното правителство. Сред по-тежките предложени наказания са от 15 до 20 години затвор за пияни с над 2 промила алкохол в кръвта или дрогирани шофьори, които убият човек. Освен това се предвижда и конфискация на моторното превозно средство. Същото наказание е предвидено за водачите, които убият човек при шофиране с повече от 50 км в час над ограничението. Предстои всички предложения да бъдат събрани в един общ проект, който да бъде обсъден и на второ четене.

Законопроект, внесен от МС, предвижда намаляване размера на глобите при обида и клевета, както и отмяна на по-тежкото наказание, когато те са насочени към длъжностни лица. Разширява се кръгът на престъпления по расистки или ксенофобски подбуди, като си налагат по-тежки наказания за отвличания, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, обида.

С друг закон на МС се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство. Не се предвижда наказателно преследване на отделните потребители на пиратски произведения. При престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско право се предлага наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

Законопроектът, внесен от БСП, се отнася до престъпления, свързани с детска порнография и управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация в кръвта с 2 промила или когато извършителят не е имал необходимата правоспособност или разрешената скорост е превишена с повече от 50 км в час.

Мая Димитрова от БСП заяви: “В случаите на управление на моторно превозно средство, при което е причинена смърт, предлагаме превозното средство да се отнема в полза на държавата, дори когато то не е собственост на дееца. При умишлено причиняване на смъртта това да е задължително, а когато е по непредпазливост – по преценка на съда“.

Друг законопроект на БСП предвижда промени в тежестта на предвидените наказания за превеждане на мигранти през границата. Според вносителите увеличаването на наказанието лишаване от свобода, на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления и ще гарантира ефективни наказания за извършителите и реално изтърпяване на наказанието.

Промените в Наказателния кодекс, внесени от “Възраждане”, се отнася за престъпления, извършени след употреба на алкохол или наркотици, или от водачи с отнета шофьорска книжка. Предлага се като санкция срещу такива водачи да бъде отнето управляваното от тях моторно превозно средство за определен срок. Предвижда се по-тежка наказуемост за престъпления, освен на пешеходна пътека, и на тротоари и спирки на обществения транспорт.

Със законопроекта на ГЕРБ-СДС се предлага да се криминализира отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Друг законопроект на ГЕРБ-СДС защита живота и здравето на животните чрез завишаване на наказанията на този тип престъпления с оглед на зачестяващите прояви на жестокост към животни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лучано Спалети иска да напусне Наполи, след като спечели първа титла с тима от 33 години насам
Лучано Спалети иска да напусне Наполи, след като спечели първа титла с тима от 33 години насам
Селекционерът Младен Кърстаич изгледа част от мачовете от "Турнира на талантите" на БФС
Селекционерът Младен Кърстаич изгледа част от мачовете от "Турнира на талантите" на БФС