НОВИНИ

НС прие правила за избор на ръководството на БНБ и Сметната палата

Николай Минков
от Николай Минков
09:15, 23.06.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
прие правила избор ръководството бнб сметната палата
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Парламентът пренареди дневния ред на днешното заседание. На заседанието не присъстват депутатите на ПП-ДБ, които излязоха заради желанието им днес да бъде изслушан министърът на правосъдието за смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов на поста главен прокурор.

Така първа точка стана приемането на процедурни правила за избор на шеф на БНБ. Втора – процедурни правила за избор на председател на Сметната палата. Трета точка - за избор на шеф на НЗОК. Четвърта – изслушване на министъра на енергетиката.

С 89 гласа "за", 41 "против" и 24 "въздържали се" парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на управител на БНБ.

Със 108 гласа "за", 39 "против" и 5 "въздържали се" парламентът прие процедурни правила за предлагане и избор на председател на Сметната палата.

От "Възраждане" и ИТН обвиниха ПП и ДБ, че с отказа си да влязат в зала са свалили кворума и то този начин са подкрепили ГЕРБ-СДС да прокарат техните правила за избор на гуверньор на БНБ и шеф на Сметната палата.

"Предлагаме да обсъдим предложение условия за избирането на председател на Сметната палата да може да става в отсъствието на ПГ на ПП и ДБ, за да падне кворумът и така, че избирането на нов председател да бъде лесно и подсигурено от ПП и ДБ и да го закрепим в процедурните правила", заяви Петър Петров от "Възраждане".

"Ние от ИТН смятаме, че малко избързват ГЕРБ с приемането на правилата и скъсяват сроковете. Няма да ги подкрепим. Вчера на комисия по бюджет ПП и ДБ най-много вдигаха аларма, а в момента не са в зала и гласуването за правилата за избор на гуверньор на БНБ мина с 89 „за“, а въздържалите се и против са 65. Ако ПП-тата и ДБ-тата бяха в залата, нямаше да мине и щяха да са щастливи. Има две хипотези или, че са некадърни и малоумни, но не вярвам да не могат да смятат или това е пример как коалиционните партньори си помагат, защото тяхната липса в зала помогна на гласуването да мине. Стана същото като избора нa Делян Пеевски. В това няма нищо лошо, че малкото ГЕРБ и малкото ДПС подкрепиха голямото ГЕРБ и голямото ДПС", каза Тошко Йорданов от ИТН.

"Ние от БСП ще подкрепим тези правила за Сметната палата, тъй като има вече решение на КС, което възстановява стария председател и не искаме да блокира работата на регулатора и това е единственият ни мотив", заяви Борислав Гуцанов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва европейската квалификация по водна топка за жени в Бургас
Започва европейската квалификация по водна топка за жени в Бургас
ПП-ДБ: Правителството не се разваля, но трябва да определим характера му
ПП-ДБ: Правителството не се разваля, но трябва да определим характера му