НОВИНИ

НСИ публикува баланса на територията на България към 2021 г.

удължават срока електронното преброяване
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 08.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Към 31 декември 2021 г. територията на Република България, изчислена от Националния статистически институт на базата на цифрови модели на кадастралната карта на страната, е 110 996.84 квадратни километра.

Според начина на трайно ползване (конкретно предназначение) на поземлените имоти, най-голяма площ заемат земеделските територии - 54.60%, и горските територии - 33.13% от общата площ на страната. Урбанизираните територии обхващат близо 5133.2 кв. км, или 4.62% от територията на страната.

За първи път Националният статистически институт публикува за първи път собствени изчисления за баланса на територията на Република България на базата на пространствени данни от актуалната кадастрална карта на страната.

Данните са достъпни в Информационна система ИНФОСТАТ и ще бъдат актуализирани годишно съгласно Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания.

Целия доклад на НСИ можете да видите ТУК

За обобщаване на площта са определени следните по-общи видове територии:

  • "Урбанизирана територия" - включва поземлените имоти за жилищни нужди, за обществени сгради и комплекси, за озеленени площи и спортни обекти, за курортно-рекреационни обекти, за производствени и складови обекти както и поземлените имоти със специално предназначение и ползване.

  • "Територия на транспорта" - включва площите на поземлените имоти за движение и транспортни обекти и поземлени имоти за съоръжения на проводи.

  • "Земеделска територия" - включва поземлени имоти - ниви, трайни насаждения, ливади, пасища и мери.

  • "Горска територия" - включва поземлени имоти - дървопроизводителни гори и недървопроизводителни горски площи.

  • "Територия, заета от води и водни обекти" - включва поземлени имоти за водни течения, водни площи и съоръжения.

  • "Защитена територия" - включва поземлени имоти за защитена природна среда и поземлени имоти за обекти на културно-историческото наследство. В тази категория, по начин на трайно ползване, попадат предимно поземлени имоти, които са държавна собственост.

  • "Нарушена територия" - включва поземлени имоти за добив на полезни изкопаеми и поземлени имоти, заети от индустриални и битови отпадъци, деградирали земи.

  • "Непоказано" - в тази категория са включени всички площи без покритие с цифрова кадастрална карта. Включени са и отделни поземлени имоти от кадастралната карта, за които липсва стойност за начина на трайно ползване и за вида на територията, в която попадат.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС и Борислав Михайлов пожелаха успеха на клубовете през новия сезон
БФС и Борислав Михайлов пожелаха успеха на клубовете през новия сезон
Жълт код за валежи и днес, и утре
Жълт код за валежи и днес, и утре