НОВИНИ

НСИ търси допълнителни преброители и контрольори

нси търси допълнителни преброители контрольори
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 25.05.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

От днес, 25 май, желаещите да участват в Преброяването на населението и жилищния фонд 2021 като преброители и контрольори могат да подават документи в общините. Крайният срок за това е 10 юни, а необходимите документи могат да бъдат намерени на страницата на преброяването.

Националният статистически институт се нуждае от близо 30 000 преброители и контрольори, които бяха набрани през есента на миналата година. Заради влошената епидемиологична обстановка през зимата правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 г.

В момента НСИ препотвърждава възможността на всички, които са били утвърдени за преброители и контрольори, да се включат в процеса през септември и в началото на октомври. За освободените места се набират нови кандидати.

По-голям е недостигът на преброители в големите градове – София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Повече от необходимия брой кандидати има в Северозападна България.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България, което се провежда веднъж на 10 години и обхваща всички хора, живеещи постоянно на територията на страната. Досега са проведени 17 преброявания и при всички са използвани преброители и контрольори.

Преброяването е важно, защото въз основа на данните от него се определя ресурсът за обществените политики за десетилетие напред.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев към посланик Елрон: Военното решение не е решение
Стефан Янев към посланик Елрон: Военното решение не е решение
Посланикът на Беларус бе извикан в МВнР
Посланикът на Беларус бе извикан в МВнР