Няма кой да почиства пътищата в Русенско

от БНТ
16:18, 30.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
кара тракторите почистване пътища русенските села
Слушай новината

Машини и пясък за зимата в община Русе са подсигурени, но в малките населени места няма кой да кара тракторите.

Първите екипи на снегопочистващите фирми имат готовност още тази нощ, ако температурите паднат под нулата и има условия за заледяване на усойните места по пътищата, да излязат да опесъчават. Това беше заявено на среща на ръководството на Община Русе с фирмите и институциите, ангажирани с поддържането на републиканските пътища и улиците в Русе.

На срещата стана ясно още, че имат достатъчно количество сол и пясък, както и подготвени машини, за да реагират при по-сериозен снеговалеж. Кметовете на по-малките населени места обаче се притесняват, че имат трактори и лопати, но не и хора, които да работят с тях.

В село Долно Абланово щатът за тракторист бил на 4 часа и никой не искал да работи за толкова малко пари. А кметът на село Николово, двукратният световен шампион по вдигане на тежести Златан Ванев, обмисля варианта да изкара курс за тракторист.

От село Ястребово поставиха въпроса с непочистените клони около далекопроводите на енергоразпределителната фирма, които може да създадат проблеми при силен вятър и бури.

Проблем може да се окажат и мащабните ремонти, свързани с Водния цикъл на Русе и двата квартала Долапите и Средна кула. През Долапите преминава обходният маршрут, когато се затвори заради снегонавявания и почистване централни път в посока София. Това ще наложи да се организира друг обходен маршрут.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ботев (Пловдив) е трети след победа над съименника си от Враца
Ботев (Пловдив) е трети след победа над съименника си от Враца
Ралф Рангник пропуска мача с Арсенал
Ралф Рангник пропуска мача с Арсенал