НОВИНИ

Няма нови заразени медици в Спешна помощ в Пловдив, очакват се още 8 проби

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 27.04.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

До края на седмицата започва масово тестване за коронавирус в Пловдив. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че изследването ще бъде на случаен принцип - сред различни групи от обществото и ще обхване 1000 души, а в момента се разработват критериите, по които ще бъде проведено. Вече са ясни и резултатите от изследванията сред лекарите от Спешна помощ в града.

Областният медицински щаб все още очаква критериите, по които ще се извърши тестването на хиляда пловдивчани. Решено е пробите да се изследват в референтните лаборатории в града, като ще се ползва и мобилната апаратура на Регионалната здравна инспекция.

Вече има резултати от масовото изследване на медиците от Спешния център в Пловдив. То се наложи, след като там един от лекарите беше диагностициран с COVID-19. От проведените до момента 102 теста на служители всички са отрицателни. Изчакват се обаче резултатите и от последните 8 проби.

Масовото изследване на пловдивчани ще е по метода "Елайза". Тестовете за него се чакат от чужбина.

Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Стремежът е да се обхванат и кварталите с най-ниска и най-висока заболеваемост. Днес колегите от заразни и паразитни болести ще ми представят дизайна на проучването, след това ни предстои среща с Областния кризисен щаб в Пловдив.

Бързият скрининг сред медиците в Спешна помощ не показа новозаразени. До момента само един от лекарите е заболял, взетите днес 8 проби се обработват.

Д-р Димитър Христозов - заместник-директор на Спешна помощ - Пловдив: Вече 17-и ден колегата не е на работа, в момента от всички служители няма нито един със симптоми. Тия пациенти, които той е посещавал, няма досега информация да има от тях положителни, което е радващо.

Предполага се, че лекарят не се е заразил по време на работа - днес стана ясно, че двама от членовете на семейството му също са заболели.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Тези два случая - на 21 и на 14 години са от Пловдив, от контактните лица на медика от Спешна помощ, от най-тесния негов приближен кръг.

От Спешния център в Пловдив взеха решение да накажат друг техен служител, който беше заснет да помага на пациент без нужните предпазни средства.

Д-р Димитър Христозов - заместник-директор на Спешна помощ - Пловдив: Случката става на обществено място, вадят пациент с прилошаване от лек автомобил, просто много е бързал, затова няма време да слага маска.

Междувременно екип от доброволци вече подпомага дейността на лекарите от Спешна помощ.

Към момента констатираните случаи на COVID-19 в Пловдивска област са 46. 12 от инфектираните са медицински лица. Общият брой на излекуваните пациенти е 27. През уикенда 180 пловдивчани бяха глобени от полицията за това, че са излезли на обществени места без предпазни маски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американци пробват гаргара с белина и промиване на синусите с препарати след изказването на Тръмп
Американци пробват гаргара с белина и промиване на синусите с препарати след изказването на Тръмп
Нови случаи на заразени с коронавирус в старческия дом в Гара Орешец
Нови случаи на заразени с коронавирус в старческия дом в Гара Орешец