НОВИНИ

Няма опасност за хората след силната миризма на опасни химикали в Карнобат

Все още няма задържани, евакуирани са близо 400 души

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
19:54, 05.04.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Евакуация в Карнобат заради опасни химикали. Служители от завод за кабели са прекратили извънредно работа, след като усетили неприятни миризми.

Оказало се, че те идват от близка шахта, а някой от съседните обекти е изхвърлил опасните вещества в близост до канализацията нерегламентирано. Районът е отцепен и се издирва кой е извършителят. Властите уверяват, че няма опасност за хората в града.

Идвайки за първа смяна, служителите от кабелния завод в Карнобат усетили задушлива миризма. На място институциите отчитат завишени нива на циановодород и сероводород.

"Няма пострадали. Просто хората са освободени от работа".

Евакуирани са близо 400 души.

"Притеснен съм. Трябва да се внимава, такава грешка не е позволена. Те са много хора там, много хора работят и при най-малкия проблем може да пострадат невинни хора".

"Имало е информация за лица, които са получили кашлица, зачервяване на очите, но към момента те не са потърсили помощ от специалисти. Това са две вещества, които основно влияят върху лигавиците на горните дихателни пътища, като при по-тежки случаи може да се стигне до пневмонии", заяви д-р Мариана Кофинова, РЗИ-Бургас.

Силно токсичните химикали не идват от завода. Предполага се, че са изхвърлени в близост до канализацията. Нито едно от предприятията в Северната промишлена зона на Карнобат не е декларирало, че използва такива вещества в производството си.

"Имаме нерегламентирано и най-вероятно еднократно изхвърляне на опасни химически субстанции, което е отделно от града. Тоест зоната е промишлена, не е свързана с градската. Другото, което е важно да се види, дали тази канализация не свършва на място, което не е още по-опасно, тоест къде е заустена и къде се изливат в крайна сметка тези води", коментира Пламен Янев, областен управител на Бургас.

От съображения за безопасност заводът ще остане затворен поне до понеделник, а периметърът остава отцепен от органите на реда.

Все още няма задържани. Полицията работи по случая. Има предположения откъде точно са изхвърлени химикалите, но проверките на институциите продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишните да могат да шофират с придружител, предвиждат законови промени
17-годишните да могат да шофират с придружител, предвиждат законови промени
Кой е издирваният Никола Николов - Паскал?
Кой е издирваният Никола Николов - Паскал?