НОВИНИ

Кой е издирваният Никола Николов - Паскал?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:40, 05.04.2024
9998
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Соченият за контрабандист номер едно - Никола Николов - Паскал ще бъде обявен за общодържавно издирване. Обвинението срещу него е повдигнато задочно. Според източници на "По света и у нас" най-вероятно Николов е в Северна Гърция, където живее от години. Според разследващи ролята на баща и син Марин и Стефан Димитрови е била на посредници между Паскал и митнически шефове.

Прокуратурата утре ще поиска определянето на постоянна мярка "задържане под стража" за шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и за Марин и Стефан Димитрови. Преди минути Софийският градски съд е одобрил всичките 30 протокола от претърсванията в Агенция "Митници" и в домовете на митнически шефове, настоящи и бивши митничари.

В ъндърграунд средите Никола Николов - Паскал е наричан "кралят на цигарите". Твърди се, че държи най-големия канал за трафик на тютюневи изделия. Има данни, че количествата цигари, преминали през този канал в последните 3 години, се увеличили няколко пъти.

"Контрабандните цигари в България в момента са на много ниско ниво, пренебрежително малко, около 3%. Много е възможно нещо, което пропускаме, тези контрабандни цигари да са минавали транзит през България. Но за мен това е експлоатация на една митологична фигура от миналото, за да се направи някаква нагледна схема, за да се убеди обществото, че зад тези арести има нещо друго", каза Йово Николов, разследващ журналист.

Така нареченият Паскал е от Димитровград. Още през 80-те години на миналия век той започнал работа като митничар в Свиленград, но работното му място било граничния пункт "Капитан Андреево". Има твърдения, че тогава е станал сътрудник на "Държавна сигурност" и е усвоил тънкостите на контролираната от държавата контрабанда. През 1995 г. напуснал митниците и тогава започнало развитието му в контрабандния бизнес, първо като съдружник на Иван Тодоров - Доктора.

"Аз съм писал за този човек през 1998 година - преди 25 години. Появи се неговото име преди 10-тина години отново като водач на канал за трафик на контрабандни цигари", коментира Йово Николов.

Казват, че Никола Николов е усвоил от старите служби и друго - как да не привлича внимание и това го отличавало от Иван Тодоров - Доктора, с когото се били разделили в бизнеса още през 2001 г. Предпочитал да играе по-скромно, но сигурно.

"Контрабандата е пазар. Някой се опитва да измести друг, някой се опитва да се намести. Въпрос на политически връзки е, на полицейски чадъри, за да може да се овладеят някакви канали. Силата на Иван Тодоров - Доктора беше именно в транзитната контрабанда на цигари за чужбина. Той транзитираше повече със самолети, с карга и т.н. Аз мисля, че Паскал беше един по-локален играч", каза Йово Николов.

За да не привлича внимание, през последните повече от 15 години Никола Николов - Паскал живее близо до Кавала в Гърция. Дори се твърди, че дълго време е живял в ТИР, превърнат в каравана край брега на Бяло море. През 2021 година обаче се връща у нас и дори регистрира единствена си фирма в България "Н-6" ЕООД, но с впечатляващ за родната практика капитал от 100 хиляди лева. За офис на дружеството наел цял етаж от голям столичен хотел до Борисовата градина. В началото на тази година обаче неочаквано затворил офиса и отново напуснал страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност за хората след силната миризма на опасни химикали в Карнобат
Няма опасност за хората след силната миризма на опасни химикали в Карнобат
Земетресение разлюля Ню Йорк
Земетресение разлюля Ню Йорк