НОВИНИ

Живко Коцев оттегля оставката си, била подадена под натиск

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:41, 05.04.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли подадената вчера от самия него оставка и обяви, че е бил подложен на натиск. Той направи това на съвместен брифинг с премиера Николай Денков. От своя страна Денков посочи, че натиск е бил прилаган както от вътрешния министър, така и от "много високопоставени лица от прокуратурата".

Вижте още в репортажа на Ирина Цонева

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки", каза Живко Коцев.

Той очаква атаките срещу него да се засилят.

"Очаквам всичко. Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения".

Стана ясно още, че Коцев е разговарял и с президента Румен Радев, който е наясно със случая. Затова премиерът и президентът са се разбрали, че няма да се придвижи процедурата по освобождаването на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.

"Президентът знае и е съгласен, че при тези обстоятелства не е редно", заяви Денков.

Коцев отказа да назове кой от прокуратурата го е подлагал на натиск и обясни, че на 3 април е бил призован като свидетел по наказателно производство. Явил се в Антикорупционната комисия и прокуратурата, след което офисът му и домът му били претърсени.

"Това, което се твърди за колосални парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината", каза той.

На въпрос на БНТ как ще работи с Калин Стоянов, който е номиниран и за служебен министър, Коцев уточни, че не става въпрос за лични, а за служебни отношения.

"МВР има чисто функционални дейности, които трябва да изпълнява и ние сме длъжни да работим в екип. Нямам нищо против дали ще бъде министър Стоянов или министър Иванов, но ние трябва да си изпълняваме задълженията по закон. Имаме огромни предизвикателства, на които трябва да противодействаме - в синхрон и в партньорство".

Премиерът Николай Денков потвърди, че вчера за известно време никой не е имал връзка с Живко Коцев и дори е отправил запитване към ДАНС.

"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев, даже написах писмо до шефа на ДАНС да питам къде е, защото му бяха взели и телефона и нямаше как да се свържем. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него".

Самият Коцев обясни, че първо е оказал съдействие на разследващите органи, след което бил в офиса си.

Премиерът в оставка отказа да коментира състава на служебния кабинет, но отново подчерта, че първият човек, предложил Калин Стоянов за вътрешен министър, е Бойко Борисов.

"Ще направим всичко въможно, за да осигурим плавен преход, да предадем информацията, да кажем кои са важните и спешни задачи, които стоят според нас", заяви Николай Денков.

По-рано кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проект на структура и състав на служебен кабинет, в който вътрешният министър Калин Стоянов запазва поста си.

Президентът Румен Радев пък съобщи, че ще насрочи избори "две в едно" на 9 юни - предсрочни парламентарни избори и избори за Европейски парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният "Отбор на надеждата" отново ще играе на световното първенство по футбол за бездомни
Националният "Отбор на надеждата" отново ще играе на световното първенство по футбол за бездомни
Черно море Тича се раздели с наставника си Кирил Болшаков
Черно море Тича се раздели с наставника си Кирил Болшаков