НОВИНИ

САЩ засилва натиска над Израел за Газа, отварят нови хуманитарни коридори

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:39, 05.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати засилват натиска над Израел за Газа. В телефонен разговор между Джо Байдън и премиера Бенямин Нетаняху, американският президент се е обявил за незабавно спиране на огъня. Байдън е обвързал подкрепата на Вашингтон за Израел със защитата на цивилни граждани в палестинския анклав.

След разговора от кабинета на израелския министър-председател обявиха отварянето на нови хуманитарни коридори.

Граничният пункт "Ерец" между Израел и северната част на анклава ще бъде временно отворен за първи път от началото на войната между Израел и Хамас. Пристанище Ашдот също ще приема хуманитарни доставки. Помощи през Йордания ще влизат и през граничния пункт "Керем Шалом".

Израел предприема тези стъпки непосредствено след 30-минутен телефонен разговор между президента на САЩ Джо Байдън и министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху - първият между двамата след смъртта на седем хуманитарни работници при израелски удар.

"Президентът Байдън изясни необходимостта Израел да обяви серия от специфични и конкретни стъпки за преодоляване на щетите и страданията на цивилни граждани и защитата на хуманитарни работници. Той разясни, че политиката на Съединените щати по отношение на Газа ще се определя на база оценката за израелските действия. Байдън също така подчерта, че незабавното прекратяване на огъня е от съществено значение за стабилизиране и подобряване на хуманитарната ситуация и защитата на невинни граждани. И призова премиера Нетаняху да упълномощи своите преговарящи да сключат по-скоро сделка, за да върнат заложниците у дома", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на Белия дом.

Байдън е определил ударите срещу хуманитарни работници и хуманитарната ситуация като цяло като неприемливи.

"Очакваме и се надяваме да видим през следващите часове и дни чувствително увеличаване на хуманитарната помощ. Искаме да видим, че паралелно с разследването, израелците желаят и са в състояние да предприемат практически и незабавни стъпки за защита на хуманитарните работници", каза Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Същевременно контролираните от Хамас здравни власти в Газа обявиха, че загиналите от началото на конфликта вече са повече от 33 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оскар Пиастри спечели втората свободна тренировка на "Сузука"
Оскар Пиастри спечели втората свободна тренировка на "Сузука"
Европол: Българи са основният двигател в мрежи за трафик на хора в ЕС
Европол: Българи са основният двигател в мрежи за трафик на хора в ЕС